Torskrygg med belugalinser och karamelliserad lök

04 jun, 2018 
AvRedaktionen
Torskrygg med belugalinser och karamelliserad lök.
Olivoljbakad torskrygg med belugalinser och smålökar karamelliserade med balsamvinäger. Servera med ärter och toppa med oregano.
Annons

4 personer

Tid: 30 minuter

Du behöver:

2 dl beluga- eller puylinser

2 msk kinesisk soja

2 msk olivolja

1 flaska röd balsamvinäger

salt och svartpeppar

12 smålökar (schalotten- eller gul steklök)

1–2 msk strösocker

4 bitar torskrygg (ca 650 g)

1 nypa flingsalt

200 g frysta ärter

1 klick smör

färsk oregano

Gör så här:

Koka linserna i 4 dl vatten samt soja. Kolla dem noga så de inte kokar sönder, beräkna 18–20 minuter. Häll av eventuellt kokspad och blanda linserna med olivolja och 1 msk mörk balsamvinäger, salt och peppar.

Koka under tiden skalade lökar i balsamvinäger. Ta så mycket vinäger att den täcker botten på kastrullen, och når 2–3 cm upp. Koka på svag värme i cirka 10 minuter. Se till att det inte torrkokar. Häll i socker efter halva tiden och låt alltsammans bli en seg, blank och sötsyrlig sås. Späd med mer vinäger om det blir för tjockt eller för sött. Såväl linserna som karamelliseringen kan göras i förväg och sedan värmas på vid servering.

Annons

Sätt ugnen på 200°. Lägg torsken i en ugnsfast form, pensla med olivolja och baka i 12–15 minuter eller tills torsken är vit och fast. Täck med folie om den ser torr ut. Toppa fisken med lite flingsalt.

Koka upp ärterna i en kastrull med lite vatten i botten och en klick smör. Blanda finhackade färska kryddor med ärterna och krydda med salt och peppar.

Servera torsken på en bädd av linser och ärter. Fördela lök- och balsamsåsen över torsken. Toppa med oregano.

Torskrygg med belugalinser och karamelliserad lök.
Torskrygg med belugalinser och karamelliserad lök.

Recept: Cathrine Schück
Foto: Helén Pe

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons