Torskfilé med sauce nage och potatis
10 okt, 2025
Sauce nage är en klassisk fond smaksatt med fond som gör sig otroligt bra ihop med fisk, här valde vi torskfilé.
Annons
Torskfilé med sauce nage
Sauce nage är en fond smaksatt med grönsaker. Jättegod till fisk!
Annons
6 portioner
Tid: 45 minuter
Du behöver:
1 kg potatis
900 g torskfilé
2 dl rågmjöl eller vetemjöl
2 msk neutral olja
2 msk smör
Salt och svartpeppar
Sauce nage:
2 morötter
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 msk hela svartpepparkorn
1 lagerblad
3 dl vitt vin
200 g smör
2 salladslökar
Salt
Till servering:
2 msk olivolja
Flingsalt
1 handfull färsk dragon
1 citron i skivor
Gör så här:
- Sauce nage: Skala en av morötterna, lök och vitlök. Skär moroten i skivor och hacka lök och vitlök grovt. Lägg allt i en kastrull tillsammans med pepparkorn, lagerblad och vitt vin. Låt koka ihop i 8–10 minuter. Sila lagen och reducera till hälften.
- Tärna smöret och låt stå i kylen fram till servering. Skala den andra moroten och skär den i små tärningar. Finstrimla salladslöken. Lägg grönsakerna i en skål med kokhett vatten och låt dra i 5 minuter. Låt rinna av.
- Skrubba potatisen och koka mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet.
- Vänd fisken i mjöl. Stek den i olja och smör i en het panna i ca 2 minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar.
- Vispa ner det kalla smöret i den reducerade lagen. Vispa över värme tills såsen blir tjock och slät. Ta från värmen och rör ner morotstärningar och salladslök. Smaka av med salt.
- Vänd potatisen med lite olja, flingsalt och hackad dragon strax före servering. Servera fisken med sauce nage, potatis och citronskivor.
Foto: Jonny Lindh
Annons