Gryta med torsk och räkor i skummig basilikasås

Recept på gryta med torsk och räkor i skummig basilikasås

Columbus Leth
Torsk är en tacksam fisk som det går att göra mycket mer. Som den här grytan med räkor, fänkål och zucchini i en härligt skummig basilikasås.
27 januari, 2022
2:00

Efter reklamen: Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen

(2:00)

Gryta med torsk och räkor i skummig basilikasås

Grön och alldeles förträffligt god!

Laga en gryta med torsk och räkor i skummig basilikasås
Columbus Leth

4 portioner

Du behöver:

800 g potatis
1 fänkålshuvud
1 zucchini
1 dl frysta ärter
2 msk rapsolja, till stekning
400 g torskfilé
150 g skalade räkor

Basilikasås:

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk rapsolja, till stekning
1 ½ dl vitt vin
1 ½ dl fiskbuljong
1 ½ dl vispgrädde
1 kruka basilika
Salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Skala och hacka lök och vitlök fint. Stek lökarna i olja i ett par minuter i en tjockbottnad kastrull tills de blir genomskinliga, men inte tar färg. Häll över vitt vin, buljong och grädde i grytan, låt puttra i 5 minuter. Skölj basilikan, plocka bladen och lägg ner i såsen. Mixa såsen med stavmixer och smaka av med salt och peppar.
  2. Skala potatisarna och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Skölj fänkål och skär i tunna skivor, gärna på mandolin. Ansa salladslök och skär i 5 cm stora bitar. Skölj zucchini och skär i tunna skivor. Stek fänkål, salladslök, zucchini och ärter i olja i en tjockbottnad kastrull tills de mjuknar. Skär torskfiléerna i bitar.
  3. Gör plats bland grönsakerna och lägg ner fisken där. Häll såsen, förutom 1 dl av den, över rätten och lägg på ett lock. Skruva ner värmen och låt puttra i 10 minuter eller tills torsken är genomkokt. Skumma upp den sparade såsen med stavmixer och häll över fisken. Fördela räkorna ovanpå och servera med potatis.

Recept: Linn Grubbström Foto: Columbus Leth