Torsk med örttäcke och asiatisk dressing

Torsk med örttäcke är en enkel, god och smakrik rätt. Missa inte den asiatiska dressingen som tillför rätten det lilla extra.
06 maj, 2019

Lätt och gott med stekt fisk och en asiatisk dressing fullproppad med smak.

4 portioner

Torsk:

1–2 gurkor

800 g färsk torsk med skinn

Lite matolja

Salt

Asiatisk dressing:

1/2 röd chili

1 klyfta vitlök

1 msk mirin

1 msk fisksås

1 lime, saften

1/2–1 dl sesamolja

1/2 tsk strösocker

Salt och svartpeppar

Garnering:

Alfalfa- eller vitlöksgroddar

Gröna örter

Ätliga blommor

Gör så här:

  1. Börja med dressingen. Hacka chilin och vitlöken fint. Blanda mirin, fisksås och saften från limefrukten.
  2. Droppa ner sesamoljan under kraftig omrörning så dressingen inte skär sig. Blanda ner chili och vitlök och smaka av med socker, salt och peppar.
  3. Hyvla gurkan i långa remsor. Undvik kärnhuset i mitten. Rulla ihop gurkskivorna och lägg dem tätt i en behållare med kallt vatten.
  4. Låt stå i frysen medan du steker fisken.
  5. Ta bort eventuella fjäll från fiskens skinn genom att dra en vass kniv mot fjällens riktning.
  6. Torka av fisken med hushållspapper och dela den i 4 bitar. Pensla runtom med olja och strö rikligt med salt på skinnsidan.
  7. Stek med skinnsidan ner i en het stekpanna, cirka 2 minuter. Pressa försiktigt ner fisken mot pannans botten så skinnet blir ordentligt stekt. Vänd och stek köttsidan 2–3 minuter.
  8. Lägg upp på tallrikar, fördela gurkrullar runt och droppa över dressing.
  9. Garnera med groddar, rikligt med gröna örter och gärna ätliga blommor.
Torsk med örttäcke och asiatiska smaker

Torsk med örttäcke.

Av: Julie Hey

Foto: Betina Hastoft