Virala tornado potato – så här gör du!

Recept på tornado potato

Betina Hastoft
Ingen har väl lyckats missa tornado potato? Ett roligt sätt att servera potatis på och inte särskilt svårt att göra!
30 juni, 2021
1:15

Efter reklamen: Popcornsallad: Så gör du den trendiga maträtten

(1:15)

Tornado potato

En variant av hasselbackspotatis, men på spett har vält internet (eller ja, nästan i alla fall). Roligt och gott för både vuxna och barn.

Överraska med tornado potato
Betina Hastoft

4 portioner

Du behöver:

10 st potatisar, gärna så avlånga som möjligt
2–3 vitlöksklyftor
3 msk hackad persilja
50 g smör
Salt och nymalen svartpeppar

Till servering:

Stekt kyckling
Sallad

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200°. Skrubba potatisarna och torka torra, behåll skalet på. Trä potatisarna på spett. Skär ett diagonalt snitt i potatisen samtidigt som du snurrar på spettet. Skär så tunn strimla som möjligt, ca 2 mm, och fortsätt skära och snurra tills du får en snygg spiral. Öppna upp spiralen försiktigt genom att sära på skivorna. Lägg potatisspetten på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Smält smör i en kastrull och blanda sedan i pressad vitlök, persilja, salt och peppar. Pensla vitlökssmöret på potatisarna. Se till att det kommer smör på hela potatisen, även mellan skivorna. Baka mitt i ugnen i ca 30 minuter. Vänd dem gärna då och då, ungefär som när du gör pommes frites i ugnen, för att få krispig yta överallt. Servera med önskat tillbehör eller bara som de är med en god dipp till.

Recept: Line Holt Nielsen Foto: Betina Hastoft, Kolorit Media