Toast Skagen på Per Morbergs vis

Toast Skagen är en riktig klassiker och en alltid lika uppskattad förrätt. Det här receptet är hämtat ur Per Morbergs kokbok "Scenen, livet och konsten att laga mat" (Bonnier fakta).
28 november, 2018

Det finns ingen anledning att konstra till det i köket. Satsa på beprövade och goda klassikern Toast Skagen. Färska eller frysta räkor spelar ingen roll. Däremot tycker Per Morberg att räkor i saltlake är ett riktigt oskick och använder dessutom finaste löjrom från Kalix i stället för sikrom.

4 personer

Toast Skagen

Ingredienser:

500 g oskalade räkor

1 dl majonnäs (gärna hemlagad)

1 dl gräddfil

1 tsk konjak

1 krm salt

1 krm nymald vitpeppar

4 skivor vitt bröd

smör till stekning

2 msk hackad dill + några kvistar till garnering

50 g löjrom

1 citron

Gör så här:

  1. Skala och blanda räkorna med majonnäsen och gräddfilen i en skål.
  2. Tillsätt konjaken, salt och peppar.
  3. Rosta eller stek brödskivorna i smör.
  4. Blanda ner den hackade dillen i räkröran strax före serveringen.
  5. Lägg röran på brödskivorna och toppa med en klick löjrom.
  6. Garnera med en citronklyfta och en dillkvist.

Hemlagad majonnäs

Ingredienser:

2 st ägg

4 dl matolja

1 msk dijonsenap

Gör så här:

  1. Alla ingredienser skall ha samma temperatur för att undvika att det skär sig.
  2. Dela äggen och blanda äggulor, salt, peppar och senap i en skål.
  3. Tillsätt oljan försiktigt, i början bara droppvis, under flitig vispning.
  4. Smaka av med salt och peppar. Om den blir för tjock kan man späda med några droppar vatten.
  5. Det går även bra att köra alltsammans i en mixer.

Receptet är hämtat ur Per Morbergs kokbok ”Scenen, livet, konsten att laga mat” (Bonnier fakta).

Toast Skagen på Per Morbergs vis.

Toast Skagen på Per Morbergs vis. Foto: Martin Löf.