Tjejmiddag med systrarna von Sydow

Häng med på tjejmiddag med systrarna von Sydow!

Supergott, snabbt, enkelt och inspirerande – när Amy och Ebba von Sydow bjuder till kalas kan du räkna med allt det och lite till! Häng med på tjejmiddag med recept från deras bok "Fest med systrarna von Sydow".
01 september, 2015

Ebba Kleberg von Sydow

Ålder: 33 år.
Bor: Östermalm, Stockholm.
Gör: Författare, journalist, arbetar även med tv-programutveckling
Aktuell: Programledare i SVT, bloggar på Svt.se/Ebba och med boken ”Fest med Systrarna von Sydow”.

Amy von Sydow Green

Ålder: 35 år.
Bor: I ett 1800-tals stenhus i Philadelphia.
Gör: Utbildad läkare, avslutar just nu amerikansk dietistutbildning.
Aktuell: Med boken ”Fest med Systrarna von Sydow”.

Systrarna Amy och Ebba von Sydow.

Systrarna Amy och Ebba von Sydow.

När Ebba Kleberg von Sydow, känd från bland annat SVTs Godkväll, skulle bjuda sina gäster på Jamie Olivers kycklingrätt på 15 minuter kändes allt toppen tills hon insåg att hon hade missat den lilla detaljen att det var 20 gäster som skulle äta, och inte fyra. Rätten tog plötsligt en och en halv timme att göra…

– Ja, herregud, gästerna var rätt hungriga vid det laget. Tur att jag hade laddat med nybakat bröd, goda ostar och småplock! Eller som den gången när jag hade födelsedagskalas och blev tvungen att köra hämtpizza. Det blev i och för sig succétrevligt ändå, skrattar Ebba.

Men – förutom, eller kanske tack vare, dessa fadäser är Ebba och hennes syster numera riktiga festmästare. Nu kommer de med sin andra bok, Fest med systrarna von Sydow, och deras filosofi – att det viktiga är en härlig fest med glada gäster och närvarande värd eller värdinna – märks på varje sida.

– Vi älskar att lägga extra krut på matlagningen när vi bjuder hem folk. Små och stora fester, tjejmiddag eller födelsedagsbuffé, det är matlagning är som roligast! Tisdagsmiddagar i all ära, men vid festligare tillfällen är det kul att inspireras, ta ut svängarna och testa nya saker. Just lättlagade, fräscha och supergoda recept och menyer till kalas och fest är därför vår specialitet. En annan röd tråd är att det är korta ingredienslistor, busenkelt och färgglatt. Amys yrke som läkare och dietist präglar också vår mat, det är sunda inslag utan att vara en hälsobok.

Vilket är ert bästa festtips, alla kategorier?

– Slit inte ihjäl dig som värdinna, blanda hemlagat och köpt. Det är viktigare att du känner dig glad och avslappnad än att allt bröd är hembakat …

Tips på någon bra gåbortspresent?

– Ta med dig något som går åt, som ett härligt hembakat bröd. Vem blir inte glad för en påse med vårt blixtsnabba fröknäcke med en fint band runt?

Att temat på den nya boken skulle vara festmat bestämdes nästan direkt. Och efter ett års lagande, bakande, skrivande och spånande har de producerat en bok med fest för många, mingelmat, barndop, kafferep, supersnabba festen, vårfest, bröllopsfest och brunchparty,

– Brunchpartyt är en favorit – min enkla gröna smoothie, min ”greenie med mango”, den älskar jag, säger Amy. Den dricker jag till frukost flera gånger i veckan. Den är fräsch, superenkel att göra och mättande. Och våra Dulce de Leche-bars. Choklad, kola och flingsalt på en knaprig botten, det går inte att misslyckas med dem – och de tar alltid slut.

… och har du något favoritrecept ur boken, Ebba?

– Vår triss i pajer, tre nya, enkla och himla goda sätt att göra paj på. Våra pajer gör jag själv ofta, speciellt på sommaren när kompisar kommer och äter lunch i trädgården, servera med en grönsallad och gott bröd – klart. Jag gillar att det är ingredienser man nästan alltid har hemma i kylen.

Amy – bästa festdukningstipset?

– Köp ett linnetyg i en vacker färg billigt, det duger fint som duk. Och blommor! Gärna i små udda vaser i olika storlekar, gästerna ska se varandra över bordet.

Ebba – vilket är ditt bästa festmatminne?
– Mina goda vänners bröllopsmiddag då jag fick en himla snygg och trevlig typ till bordet som jag sedan gifte mig med. Det var en minnesvärd middag!

Recept från boken hittar du här >>

Boken "Fest med systrarna von Sydow".

Boken ”Fest med systrarna von Sydow”.

Av: Jenny Norberg
Recept: Ebba Kleberg von Sydow och Amy von Sydow Green
Styling: Liselotte Forslin
Foto: Ulrika Ekblom