Tiramisu-tårta Charlotte

Tiramisu-tårta Charlotte.

Den här tårtan är en variant på en klassisk tiramisu med en härligt pigg smak av kaffe och marsala, men där vi pyntar kakan med savoiardikex på sidorna, precis som på en Charlotta-tårta. Både vackert och smakrikt.
14 maj, 2018

10-12 bitar

Tårtbotten:

5 ägg

2 dl socker

1/2 dl vatten

3 ⅓ dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

smör, till formarna

Kräm:

4 äggulor

1 dl socker

250 g mascarpone

2 gelatinblad

4 äggvitor

2 1/2 dl vispgrädde

Smaksättning:

1 1/2 dl starkt, nybryggt kaffe

2 msk socker

1/2 dl marsala (italienskt vin)

Garnering:

kakao

1 paket savoiardikex

ca 24 kaffebönor doppade i choklad (finns i välsorterade godisbutiker, går annars att ersätta med kakaonibs)

Gör så här:

Värm ugnen till 225°. Vispa ägg, socker och vatten till ett luftigt skum, använd en elvisp. Sikta mjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner i äggblandningen.

Smöra två springformar, 22 cm i diameter, och fördela smeten. Baka i ugnen 8–10 minuter. Vänd upp på bakplåtspapper, strö eventuellt lite socker över och låt svalna.

Gör tiramisukrämen: Vispa äggulor och socker luftigt med en elvisp. Vispa ner mascarpone. Blöt gelatinbladen i kallt vatten 5–10 minuter. Vrid ur vattnet och smält dem över vattenbad. Rör sakta ner äggsmeten. Vispa äggvitorna styva. Vispa upp grädden. Vänd försiktigt ner vispgrädde och äggvitorna i äggulesmeten.

Lös upp sockret i kaffet och tillsätt marsala. Lägg en kakbotten på ett fat och lägg en ring från en av springformarna runtom. Fukta bottnen med hälften av kaffeblandningen och fördela hälften av krämen ovanpå. Lägg på ännu en kakbotten och gör likadant med den. Lägg på den sista kakbotten och låt stå kallt minst 2 timmar, gärna över natten.

Strax innan servering: Lyft försiktigt bort ringen kring tårtan. Strö kakao över kakan. Täck tårtans kanter med savoiardikex, skär dem eventuellt lite så de är lika höga som kakan.

Garnera kakan med chokladbönorna och servera.

Tiramisu-tårta Charlotte.

Tiramisu-tårta Charlotte.

Av: Gitte Heidi Rasmussen
Foto: Betina Hastoft