6 sätt att få bort ofräsch lukt och gamla matrester

Få bort ofräsch lukt och gamla matrester med dessa enkla tips.

Gamla, ofräscha köksredskap i trä eller en skärbräda som luktar lök är två vanliga saker som finns i mångas kök. Men istället för att redskapen ska slängas går det att fräscha upp dem.
20 juni, 2017

Våra köksredskap blir efter ett tag ganska ofräscha och kan lukta. Speciellt redskap i trä. Men även våra händer kan samla på sig lukt från vissa råvaror som inte går bort med vanlig tvål. Vi har samlat sex knep som hjälper dig att bli kvitt den ofräscha känslan i köket.

1. Så återupplivar du gamla träredskap

Efter en tids användning känns träredskapen inte lika fräscha. Återuppliva dem genom att koka dem i vanligt vatten och låt dem sedan torka ute i solen.

Återuppliva gamla träredskap. Foto: Shutterstock

Återuppliva gamla träredskap. Foto: Shutterstock

2. Så får du bort odör från händerna

Har du rört mycket vid olika typer av lök eller skaldjur kan händerna lukta oönskad odör. Få bort lukten genom att gnida in salt eller citronjuice i händerna och skölj med vatten.

Salt och citronjuice tar bort lukt från händerna.

Salt och citronjuice tar bort lukt från händerna. Foto: Shutterstock

3. Så blir rostfritt stål skinande rent igen

För att få det rostfria stålet att skina som det gjorde i början kan du tvätta det i en mix av vinäger och vatten. Om det inte finns några metalldetaljer på redskapet kan du få ännu bättre resultat av att låta det ligga i samma blandning över natten.

Tvätta det rostfria stålet i en mix av vinäger och vatten.

Tvätta det rostfria stålet i en mix av vinäger och vatten. Via: Teapotandkettle

4. Så rengör du en gjutjärnspanna

För att slippa att en gjutjärnspanna ska rosta bör du undvika att diska den med vanlig såpa. Använd istället bordssalt vilket även tar bort kryddor och smaker du använt under matlagningen.

Rengör gjutjärnspannan med bordssalt.

Rengör gjutjärnspannan med bordssalt. Via: The kitchn

5. Så håller du kokböckerna fräscha

Det är svårt att hålla koll på att rätt sida är uppslagen i kokboken medan händerna är fulla av kladdiga råvaror. För att skydda kokboken från matrester och även hjälpa dig att ha en enkel översyn kan du använda en byxgalge att hänga upp boken i framför dig.

Håll kokböckerna fräscha med hjälp av en byxgalge.

Håll kokböckerna fräscha med hjälp av en byxgalge. Via: Youtube/Chowhound

6. Så rengör du en skärbräda i trä

Ett enkelt sätt att rengöra en skärbräda i trä är att gnida in salt i skärbrädan och låta den vara i 15 minuter. Torka sedan bort saltet med hjälp av en halv citron skuren på mitten. Saltet och citronen får definitivt bort oönskad lukt!

Rengör skärbrädan genom att gnida in den i salt.

Rengör skärbrädan genom att gnida in den i salt. Foto: Shutterstock

Källa: Brightside