5 enkla tips för att lyckas med kladdkakan

Kladdkaka i långpanna med kolakvarg. Foto och recept: Arla

Kladdkaka är fortfarande ett av våra mest älskade bakverk och det finns ett recept för alla smaker. För att lyckas med den kladdiga kakan kommer här några tips.
07 november, 2017

Pernilla Lyck från bakbloggen bliminjast.se har bakat många kladdkakor genom åren och delar här med sig av 5 enkla tips:

1. Rör istället för att vispa

En kladdkaka ska inte vispas utan röras ihop. Undvik luftbubblor i smeten då luft gör kakan fluffig och därmed mindre kladdig.

2. Håll koll på gräddningstiden

Om det står 15-20 minuter i receptet så känn på kakan med en sticka redan efter 15 minuter. Den ska fortfarande vara kladdig i mitten, men tänk på att kakan stelnar när den svalnar.

3. Välj hellre en stor kakform än en liten

Om det inte står utskrivet i receptet hur stor formen ska vara är det generellt sett bättre att använda en stor form, ca 24-26 cm i diameter.

4. Bröa med variation

Variera gärna det du bröar formen med. Att använda exempelvis kakao, kokos eller finhackade nötter ger en lite annorlunda twist på kakan.

5. Bryt av det söta

Servera något till kladdkakan som bryter av det söta, t ex en lättvispad grädde, färska bär eller en fräsch yoghurt.

Våra bästa recept på kladdkakor >>

Vår allra godaste kladdkaka. Foto: Jan Baldvin

Vår allra godaste kladdkaka. Foto: Jan Baldvin

Foto och recept: Arla