Thaifrikadeller med sesampotatis och chilimajonnäs

Thaifrikadeller med sesampotatis och chilimajonnäs.

Uppdatera köttbullarna med thailändska smaker. Sesampotatisen är en ny favorit. Servera med curryfrästa grönsaker och chilimajonnäs.
20 augusti, 2018

6 personer

Ingredienser:

400 g köttfärs

400 g fläskfärs

2 tsk salt

1 dl färsk basilika

5 salladslökar

1 röd chili

1 msk färskriven ingefära

1 lime, rivet skal

¾ dl mjölk

2 ägg

4½ msk vetemjöl

smör, till stekning

Sesampotatis:

1 kg små potatisar

3 msk olivolja

salt

färskmald svartpeppar

2 msk ljusa sesamfrön

Curryfrästa grönsaker:

4 morötter

1 litet spetskålshuvud

150 g sockerärter

2 rödlökar

1½ tsk curry

salt

färskmald svartpeppar

½ lime, saften

olja, till stekning

Chilimajonnäs:

2 dl god majonnäs

3 tsk chilisås eller sambal oelek

Gör så här:

  1. Rör ihop färsen med salt. Finhacka basilikan. Rensa salladslöken, kärna ur chilin och finhacka allt. Rör ner allt med ingefära och limeskal i färsen, tillsätt mjölk, ägg och vetemjöl och rör om. Låt vila i kylen 20 minuter så den sätter sig.
  2. Sätt ugnen på 220°. Skrubba potatisen och vänd den i olja, salt, peppar och sesamfrön och fördela dem på en liten bakplåtspappersklädd plåt. Tillaga i ugnen i cirka 30 minuter tills de är frasiga och genomstekta.
  3. Skala morötterna och strimla dem. Skär spetskål och sockerärter i fina strimlor. Skala rödlöken och skär i tunna båtar.
  4. Forma köttfärsen till bollar, och stek dem i smör i stekpanna cirka 6–7 minuter på varje sida tills de är gyllene och genomstekta.
  5. Hetta upp en stekpanna eller wok med olja och curry. Fräs alla grönsakerna tills de är mjuka, men har lite tuggmotstånd kvar. Krydda med salt och peppar och pressa över limesaft.
  6. Rör ihop majonnäs med chilisås och servera som tillbehör till resten.
Thaifrikadeller med sesampotatis och chilimajonnäs.

Thaifrikadeller med sesampotatis och chilimajonnäs.

Av: Camilla Zarah Lawes
Foto: Betina Hastoft