Tarte tatin med päron och stjärnanis

Recept på tarte tatin med päron och stjärnanis

Att imponera på sina gäster behöver inte alltid vara svårt. Här är ett recept på en enkel variant av tarte tatin med saftiga päron och stjärnanis.
17 mars, 2021

Tarte tatin med päron och stjärnanis

En snabb variant av tarte tatin med fras, frukt och läckra aromer.

4 portioner

Du behöver:

1 dl (125 g) strösocker
½ dl vatten
25 g smör
4 stjärnanis
½ citron, skalet
4 päron
1 ark smördeg

Till servering:

Vispgrädde eller crème fraiche

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200°. Värm socker och vatten på medelvärme i en ugnstålig stekpanna. Sockret ska smälta, ta färg och bli till en brun karamell. Tillsätt smör, hela stjärnanis och riv ner citronskal. Sänk värmen och låt karamellen samla ihop sig.
  2. Skala och halvera päronen. Låt dem dra i karamellen i 5 minuter. Skär ut ett runt lock av smördegen och täck päronen med den. Vik ner degen innanför kanterna om den räcker till. Grädda gyllene i ugnen i ca 20 minuter.
  3. Håll en tallrik mot tarten och vänd stekpannan uppochner. Ställ ner och skär upp bitar. Servera tarten varm med crème fraiche eller lättvispad grädde till.

Recept: Timm Vladimir Foto: Columbus Leth

Missa inte

Tarte tatin med karamelliserad sparris

Imponera på middagsgästerna!

Bakat päron med rostade hasselnötter och choklad

Supergott – och riktigt enkelt att fixa!

Underbara pärontarteletter med mandelfyllning

Så himla goda!