Tarte tatin med päron och stjärnanis
En snabb variant av tarte tatin med fras, frukt och läckra aromer.
4 portioner
Du behöver:
1 dl (125 g) strösocker
½ dl vatten
25 g smör
4 stjärnanis
½ citron, skalet
4 päron
1 ark smördeg
Till servering:
Vispgrädde eller crème fraiche
Gör så här:
- Värm ugnen till 200°. Värm socker och vatten på medelvärme i en ugnstålig stekpanna. Sockret ska smälta, ta färg och bli till en brun karamell. Tillsätt smör, hela stjärnanis och riv ner citronskal. Sänk värmen och låt karamellen samla ihop sig.
- Skala och halvera päronen. Låt dem dra i karamellen i 5 minuter. Skär ut ett runt lock av smördegen och täck päronen med den. Vik ner degen innanför kanterna om den räcker till. Grädda gyllene i ugnen i ca 20 minuter.
- Håll en tallrik mot tarten och vänd stekpannan uppochner. Ställ ner och skär upp bitar. Servera tarten varm med crème fraiche eller lättvispad grädde till.
Recept: Timm Vladimir Foto: Columbus Leth