Tapenade med fikon

Tapenade med fikon.

Smakrik tapenade med svarta oliver, torkade fikon, vitlök, kapris, basilika och olivolja. Gott till ostbrickan eller bara till kex! Ofta används även sardeller, men här har vi hoppat över det.
15 augusti, 2017

ca 5 dl

Tid: 15 minuter

Ingredienser:

ca 5 torkade fikon

2 vitlöksklyftor (pressade)

5 dl urkärnande svarta oliver

1/2 dl kapris

2 msk hackad färsk basilika

salt och svartpeppar

1/2–1 dl olivolja

Gör så här:

Blötlägg fikonen i varmt vatten i cirka 10 minuter. Sila bort vattnet och lägg fikonen tillsammans med resten av ingredienserna utom oljan i en matberedare. Mixa och häll ner oljan – börja med 1/2 dl – i en tunn stråle under tiden. Tillsätt mer olja om konsistensen är för tjock. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera med bröd eller kex.

Tapenade med fikon.

Tapenade med fikon.

Av: Monica Eisenman
Foto: Jonny Lindh