Nya tacosmaker till fredagsmyset

Bjud på nya tacosmaker till fredagsmyset.

Tacos är en favorit i de svenska hemmen, men det kan vara roligt att förnya sig med spännande smaker som räkor och mangosalsa, till exempel.
07 mars, 2019

1. Kyckling med paprika och chili

Tid: 25 minuter

Du behöver:

4 kycklingfiléer

3 msk olivolja

1/2 gul lök (finhackad)

1 vitlöksklyfta (finhackad)

3 paprikor (gärna olika färger)

4 msk sweet chilisås

1/2 dl vatten

1 kycklingbuljongtärning

salt

Gör så här: Strimla kycklingköttet i ganska små bitar och fräs i olja (gärna i en rundbottnad stekpanna) tillsammans med finhackad lök och vitlök. Kärna ur och skär paprikan i fina bitar och blanda med kycklingen. Tillsätt sweet chilisås, vatten och buljongtärning. Låt allt fräsa tillsammans och smaka eventuellt av med lite salt.

2. Lime- och vitlöksfrästa räkor med koriander

Tid: 10 minuter

Mycket gott, särskilt tillsammans med en krämig guacamole.

Du behöver:

400 g skalade räkor

2 msk olivolja

1–2 chilifrukter

1 vitlöksklyfta

1 lime

1 kruka färsk koriander

Gör så här: Fräs räkorna hastigt i olja i en rundbottnad stekpanna eller wok. Blanda ner urkärnad, finhackad chili och vitlök. Pressa över limesaft och klipp över koriander.

3. Mangosalsa

Tid: 10 minuter

Även fryst, tinad mango funkar till en sådan här salsa.

Du behöver:

2 mango

1/2 gurka

250 g körsbärstomater (delade)

1/2 chili (urkärnad och finhackad)

1/2 rödlök (finhackad)

1/2 lime, saften

1 tsk salt

1 tsk socker

1 kruka färsk koriander

Gör så här: Skala och kärna ur mango och gurka och skär i fina bitar. Blanda med delade körsbärstomater och finhackad, urkärnad chili och rödlök. Pressa över saften från limen och smaka av med lite salt och en nypa socker. Avsluta med att strö över rikligt med färsk koriander.

4. Guacamole

Tid: 5 minuter

Det gäller att hitta perfekt mogen avokado, sedan sköter resten sig självt!

Du behöver:

3 avokado

1/2 gul lök (finhackad)

1 msk majonnäs

1/2 dl gräddfil

1/2 lime

salt

Gör så här: Mosa ihop avokadon med finhackad lök, majonnäs, gräddfil och limesaft. Smaka av med salt.

5. Kall vitlökssås

Tid: 5 minuter

Gräddfilens rundhet, vitlökens sting och honungens sötma. Tre smakkompisar!

Du behöver:

3 dl gräddfil

1 vitlöksklyfta (finhackad)

1 tsk flytande honung

salt

Gör så här: Blanda alla ingredienser, smaka av med lite salt.

6. Färska majskolvar med vitlökssmör

Färska majskolvar är så mycket godare än frysta eller förkokta!

Du behöver:

färska majskolvar

smör

vitlök

Gör så här: Koka färska majskolvar i lättsaltat vatten och servera med extrasaltat smör med finhackad vitlök.

Nya tacosmaker till fredagsmyset.

Nya tacosmaker till fredagsmyset.

Recept: Anna Jonassen
Foto: Peter Phillips