Systrarna von Sydow har gett ut en ny kokbok

Systrarna von Sydow har gett ut en ny kokbok.

Systrarna Amy och Ebba von Sydow lanserar en ny kokbok lagom till våren och sommaren. ELLE mat & vin fick en exklusiv pratstund med Ebba – och några recept ur kokboken.
02 maj, 2019

Ebba Kleberg von Sydow

Ålder: 38 år.
Familj: Maken Johan och tre barn.
Bor: Stockholm och Skåne på sommaren.
Gör: Journalist, programledare och författare.
Aktuell: Med boken Systrarna von Sydow : Maten, livet och samtalen runt köksbordet samt Säker stil-podden varje torsdag.

Ebba Kleberg von Sydow.

Ebba Kleberg von Sydow.

I systrarna Amy och Ebba von Sydows nya kokbok, den fjärde i ordningen, kliver mamma Helen in som medförfattare. Förutom familjens lättlagade favoritrecept bjuder hon på kära minnen och små avslöjanden om sina döttrar. Boken är en hyllning till vardagsmaten och till hemmets hjärta, köksbordet, och gemenskapen som skapas där.

Berätta lite mer om kokboken.

­­– Vi har länge drömt om att samla favoritrecepten som gör att man samlas runt köksbordet. Perfekta pizzan, bästa granolan och mammas ljuvliga lavendelkyckling-gryta som vi älskade när vi var små. Den enkla, goda maten som ingen kan misslyckas med, som inte är krånglig – och som alla älskar. Gäster men också familjen, i flera generationer. Mat att samlas kring, helt enkelt. För det är ju ofta när man står i köket som samtalen händer. Det som liksom är själva kittet i livet, och som är så lätt att glömma bort idag. Barnen börjar bubbla om nåt, mamma berättar om ett minne från när vi var små, man lär sig saker, lyssnar och får prata av sig.

Hur brukar din egen familjs måltider se ut?

– Det är en jätteviktig stund. På sommaren är det så enkelt, då känner jag mig som världens bästa mamma. Nästan varje dag! Filmjölk och smultron från rabatten till frukost, lunch på stranden och middag blir vår ugnsomelett eller grillat, med grönsaker från Annedals gård eller Boel på torget. Barnen leker i trädgården, jag är sönderbiten av skånska myggen men har ro i själen.

Och till vardags?

­– I vardagen kämpar jag med att samlas alla fem i familjen kring en måltid tio minuter om dagen. Alltså, det kanske låter förfärligt – men med två föräldrar som älskar att jobba och tre små barn, så är det en lagom ribba för oss. Sen blir jag glad om det blir mer!

Brukar du, din syster och er mamma alltid hålla sams i köket?

– Haha, jag tror att Amy och jag rättar oss i ledet – mamma är definitivt chef i hennes kök på Marstrand! Men det är spännande när mammas klassiska recept, hantverk och gedigna kunskap möter våra idéer. Mamma är nyfiken i sin matlagning, lyssnar på Amys och mina idéer och experimenterar gärna. Varvat med hennes säkra kort, som drömtårtan och mormors berömda chokladtårta som har en självklar plats i boken. Amy jobbar ju med mat till vardags, som dietist, och laborerar gärna med mjölsorter och näringsinnehåll.

Amy, Helen och Ebba von Sydow har kul när de lagar mat tillsammans.

Amy, Helen och Ebba von Sydow har kul när de lagar mat tillsammans.

– Framför allt har vi så himla kul ihop, vi känner varandra utan och innan och har ingen startsträcka. Samtidigt som vi lagar mat hoppar samtalen vilt mellan garderoben, vänskap, kungligt och barnen. Jag är verkligen tacksam över vår relation. Det är lätt att ta den för givet, men att göra kokböckerna tillsammans är ett fint sätt att ta vara på lusten, glädjen och det roliga i att kunna göra detta ihop, som en trio.

Har du några favoriter ur boken?

– Amys pizzabotten på blomkål, jag minns när hon började experimentera med den – den är fantastisk! Vi älskar pizza, det är kul att variera och testa nya varianter, Amys goda blomkålsbotten gör det till en helt ny rätt. Perfekt som förrätt dessutom!

Var får ni all inspiration till rätterna?

– Jag vet att Amy hittar mycket inspiration genom sitt jobb, som dietist, men hon jobbar också som receptutvecklare och konsult för att ta fram menyer, nu senaste för ett nytt hälsokafé i New York som fokuserar på mat som är bra för hjärnan, Honeybrains. Sedan har vi växt upp med att mamma alltid prenumererat på mattidningar, rivit ur recept, testat, gjort om och hittat på nya idéer, det smittade av sig helt enkelt…

Vilket är ditt bästa matminne?

– Att vakna hemma hos farmor och farfar på Marstrand, där vi bodde när vi var små, och springa längs kajen till Bergs konditori för att handla Berlinare – ljusa, mjuka frallor – till frukost, och alltid en ”Kamm” till farfar. Det var ett slags wienerbröd som han älskade, som han sedan åt till förmiddagskaffet. Det intog han i sin fåtölj på den vackra glasverandan med utsikt över hamnen, läsandes en tjock bunt tyska morgontidningar. Då fick man inte störa.

Hur ser somrarna ut för er?

– Eftersom jag driver mitt eget bolag, och Säker stil tillsammans med min kollega Emilia de Poret, så flyttar jag ner kontoret till Falsterbo i juni, sedan har vi vår bas där i två och en halv månad. Sedan stoppar jag in barnen i bilen och kör upp till Marstrand, för att vara där hos mamma och pappa, och med Amy och hennes familj. Och för att barnen ska få fiska krabbor, vara med kusinerna och bada i salt vatten från klipporna…

Amy och Ebba von Sydow spenderar mycket tid i Marstrand på sommaren.

Amy och Ebba von Sydow spenderar mycket tid i Marstrand på sommaren.

Vad gör du om ni får oväntat besök?

– Då svänger jag ihop vår fenomenala ugnsomelett till lunch, den duger också som middag. Snabb, enkel och slår aldrig fel. Fråga alla våra vänner, de kan intyga detta! Jag serverar den med grönsallad, bröd och ost.

Tips på hur man gör en middagsbjudning festlig med enkla medel?

– Gör en rätt du kan, ett säkert kort, så blir det garanterat mer fest och mindre stress. Se till att du slipper fastna i köket, eller vid grillen, och kan vara med gästerna! Ställ fram småplock till förrätt, ost, chark och grönsaker – och hinner du inte laga vår chèvre-pizza med betor, beställ hem några olika pizzor och servera med en stor grönsallad. Sedan bär och glass till efterrätt, klart!

Har ni några planer på att ge ut fler böcker?

– Åh, verkligen! Vi hade till exempel fyrtio recept till på smårätter, tilltugg och snacks som inte fick plats i boken! När redaktören skulle korrekturläsa hela lasset recept var hennes första reaktion, ”tack så mycket, det ser fantastiskt ut och jag blir hungrig bara av att läsa – men ni förstår att detta är två böcker, minst…”, haha.

Recept från systrarna von Sydow hittar du här >>

Systrarna von Sydow : Maten, livet och samtalen runt köksbordet.

Systrarna von Sydow : Maten, livet och samtalen runt köksbordet.