Sveriges bästa restauranger 2019 enligt White Guide

Fäviken Magasinet fick pris för Årets Bästa Restaurang – Gastronomi.

Sveriges bästa restauranger och största restaurang­upplevelser 2019 har utsetts på White Guide Gala, som gick av stapeln på Malmö Opera den 4 mars 2019.
04 mars, 2019

White Guide har för 15:e året i rad listat Sveriges bästa restauranger. I årets restaurangguide hittar vi totalt 600 restauranger över hela landet, varav 89 nya. De flesta är helt nya krogetableringar, men sex restauranger har också gjort comeback.

Hela listan hittar du här >>

Nedan listar vi alla nominerade och vinnare på galan.

Alla vinnare på White Guide Gala 2019.

Alla vinnare på White Guide Gala 2019. Foto: Martin Olson

1. Nominerade till Årets Restaurang:

(Priset delas ut till två restauranger, i kategorierna Årets Gastronomi och Årets Restaurangkultur.)

Adam/Albin, Stockholm

Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås

Ekstedt, Stockholm

Frantzén, Stockholm

Fäviken Magasinet, Järpen/Åre

Gastrologik, Stockholm

Koka, Göteborg

Krakas Krog, Katthammarsvik

Oaxen Krog, Stockholm

Operakällarens Matsal, Stockholm

PM & Vänner, Växjö

Upper House Dining, Gothia Towers, Göteborg

Restaurang Vollmers, Malmö

Vinnare, Årets Bästa Restaurang – Gastronomi: Fäviken Magasinet

Motivering: För att med noga avvägda – men ytterst envisa – steg, ständigt förflytta gränserna för sin egen säregna nordiska gastronomi i kombination med ett allt intressantare dryckesutbud och en ambiance som närmast perfekt knyter ihop upplevelsen.

Vinnare, Årets Bästa Restaurang – Restaurangkultur: Frantzén

Motivering: För att ha skapat en oslagbar helhetsupplevelse i yppersta världsklass; en helt ny och modern tappning av ”fine dining”, där varje detalj tänkts om från grunden och levereras med minutiös precision, och där ingen möda sparas för att hela den furstligt generösa upplevelsen ska bli ett minne för livet.

2. Nominerade till Årets Stjärnskott:

Allegrine, Stockholm

Etoile, Stockholm

Gården, Göteborg

Köksbordet, Hörte Brygga, Skivarp

Nisch, Stockholm

Vinnare: Etoile

Motivering: För att ha utmanat de gastronomiska konventionerna för fine dining med lekfulla och innovativa presentationer i högt tempo parat tillsammans med flink och personlig service och underhållande drycker både med och utan alkohol.

3. Nominerade till Årets Banbrytare:

Västerås Dinner Club, Västerås

Sopköket, Stockholm

Re:Taste, Stockholm

Garveriet, Floda

Etoile, Stockholm

Vinnare: Garveriet

Motivering: För att med stora ambitioner ha skapat en inspirerande mötesplats i en spännande kulturmiljö där hela verksamheten kring gastronomi och dryck bygger på närproducerat och småskaligt med hållbarhet i fokus.

4. Nominerade till Årets Serviceupplevelse:

Flickan, Stockholm

Frantzén, Stockholm

Kockeriet, Malmö

L’Avventura, Stockholm

Upper House Dining,

Gothia Towers, Göteborg

Vinnare: Frantzén

Motivering: För att ha uppfunnit en rad nya och eleganta serviceelement och paketera hela den avancerade serviceleveransen i ett smidigt och informellt flöde samtidigt som varje gäst läses av med lyhördhet och tonträff av en ytterst kompetent och sakkunnig personal.

5. Nominerade till Årets Dryckesupplevelse:

28+, Göteborg

Bryggerikrogen i Nora, Nora

Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås

Farm Restaurant & Bar, Stockholm

Julie, Malmö

Vinnare: Daniel Berlin Krog

Motivering: För ett överraskande skojigt utbud av både nya och gammaldags moderna viner, mogna årgångar och ett omsorgsfullt urval av alkoholfritt där allt kombineras med mat på ett sagolikt sätt.

6. Nominerade till Årets Värt en Resa:

Forslundska Villan, Östhammar

Frö Mathantverk Från Grunden, Sälen

Krakas Krog, Katthammarsvik

Skoogs Krog & Logi, Funäsdalen

Wild River, Lycksele

Vinnare: Skoogs Krog & Logi

Motivering: För att ha skapat ett unikt resmål för en inspirerande fjällgastronomi präglat av småskaligt producerade råvaror från lokala odlare.

7. Nominerade till Årets Dolda Pärla:

Boo Natur, Hjortkvarn

Hävvi i Glen, Åsarna

Krus, Åre

Stedsans in the Woods, Hyltebruk

Taxinge Krog, Nykvarn

Vinnare: Taxinge Krog

Motivering: För att ha utvecklat en gastronomisk destination i en kulturbyggnad där lokala råvaror, kreativ tillagning och ett familjärt värdskap skapar en lika generös som intim gastronomisk upplevelse på högsta nivå.

8. Nominerade till Årets Hjärtekrog:

Hemmagastronomi, Luleå

Restaurang Hvita Hjorten, Lidköping

SPiS Mat & Dryck, Kiruna

Restaurang Trädgårdsgatan 26, Borgholm

Västergatan, Malmö

Vinnare: Hemmagastronomi

Motivering: För att ha utvecklat en restaurang där hjärtat bultar för norrbottniska råvaror och där all filosofi kring maträtter och gästbemötande vittnar om stor kunskap och nytänkande samt en varm familjär känsla.

9.  Årets Rising Star

Vinnare: Frida Nilsson, MJ’s, Malmö

Motivering: För driften av att ständig jaga nya gastronomiska utmaningar och att alltid sätta gästens upplevelse i första rummet. Hon är en förebild både i sin yrkesroll som matlagare och chef och står som lysande exempel på den nya medvetna generationens gastronomiska ledare.

10. Årets Hyllning av en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning

Vinnare: PG Nilsson, Svenska Brasserier, Stockholm

Motivering: För att med genuin passion och klokskap ha utvecklat framgångsrika och långsiktiga restaurangkoncept där gästupplevelsen är lika viktig som inredningsmiljön och kvalitetsnivån på mat och dryck.

Global Mästarklass 2019

Förutom att Fäviken Magasinet fick pris för Årets Bästa Gastronomi toppar restaurangen även för andra gången Mästerklasslistan.

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: