Svarta ostbollar på pepparkakor med rödbetsrasp

Vill du ha en ännu starkare smak, använd svartosten som den är, utan att blanda ut den med crème cheese.
18 november, 2012
0058_EMV1106.pdf

Svarta ostbollar på pepparkakor med rödbetsrasp.

ca 20 bollar

Tid: 45 minuter

Mormors pepparkakor:

125 g smör

5 dl vetemjöl

200 g brunt farin

3/4 dl vatten

1 1/2 dl ljus sirap

1/2 msk malda nejlikor

1/2 msk kanel

1/2 msk bikarbonat

Topping:

200 g svartmögelost

100 g cream cheese

6 blad basilika (finhackad)

1 dl svarta sesamfrön

1/2 dl finriven rå rödbeta

Gör så här:

Häll allt utom smör och mjöl i en kastrull och koka upp. Ta av från plattan och rör ner smöret. Låt stå tills det nästan svalnat helt. Rör ner lite i taget av mjölet, men inte allt. Provgrädda gärna en kaka och se om det behövs mer mjöl. Degen ska stå svalt i en kastrull eller bunke med mjöltäcke minst 24 timmar innan rakning. Kavla ut ordentligt, tunna kakor är godast! Grädda kakorna cirka 10 minuter i 175°. Mosa och blanda ostarna och basilikan med en gaffel. Rulla bollar cirka 2 centimeter i diameter och rulla dem direkt i svart sesamfrö för att dessa ska fastna. Hit går det bra att förbereda en dag i förväg. Lägg ostbollen på en bit pepparkaka, dekorera med riven rå rödbeta.

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: