Testa nya baktrenden: Svarta baguetter

Betina Hastoft
Trendiga svarta baguetter med smak och färg av kaffe och malt.
04 februari, 2022
0:56

Efter reklamen: Fem klassiska maträtter som vi helt glömt bort

(0:56)

3 stycken

Kaffe och malt ger dessa bröd smak och vacker svart färg.

15 g jäst

5 dl starkt nybryggt kaffe

2 msk honung

60 g maltmjöl

100 g rågmjöl

15 g salt

450 g vetemjöl

Gör så här:

  1. Rör ner jästen i kaffet i en skål och tillsätt honung, maltmjöl och rågmjöl. Låt degen stå varm i 15 minuter tills den börjar bubbla lite.
  2. Tillsätt salt och vetemjöl lite i taget och knåda degen väl i en degblandare tills den är lätt och smidig.
  3. Lägg degen i en ren bunke, täck den med hushållsfilm och låt den stå över natten i kylen.
  4. Dela degen i 4 och forma dem till bröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 250°, och grädda bröden i ca 10 minuter. Häll ner lite vatten i en ugnsfast form som du ställer i nedre delen av ugnen när du sätter in bröden, så det ångar.
  6. Sänk temperaturen till 220°, och grädda bröden i ytterligare 10–15 minuter, tills de är knapriga och låter ihåliga när du knackar på dem.
  7. Låt svalna något på galler och njut av bröden varma och nygräddade.