Svamppaté med picklad rödlök
Krämig och härlig, perfekt till en brödbit.
10 bufféportioner
Du behöver:
50 g smör
1 gul lök, finhackad
250 g trädgårdschampinjoner, finhackade
3 vitlöksklyftor
1 rosmarinstjälk, repad
2 msk konjak eller sherry
Salt och nymalen svartpeppar
½ dl grädde
75 g färskost
Picklad rödlök:
2 rödlökar
2 dl äppelcidervinäger
½ dl socker
½ tsk pepparkorn
1 stjärnanis
Så gör du:
- Hetta upp smöret i en stekpanna, stek löken tills den mjuknar men inte får färg. Tillsätt finhackade champinjoner och stek tills de tappat sitt vatten och fått fin stekyta, cirka 10-15 minuter.
- Rör ner vitlök och örter, stek vidare någon minut. Tillsätt sedan alkohol och rör om tills alkoholen dunstat. Tillsätt salt och peppar och låt svalna till rumstemperatur. Lägg svampröran i en matberedare och mixa till en slät smet. Tillsätt sedan grädde och ost och mixa till en grov paté. Häll upp i en form och låt vila i kyl 30 minuter.
- Skala rödlöken och skär i mindre båtar. Koka upp äppelcidervinäger, socker, pepparkorn och stjärnanis i en kastrull. Häll över rödlöken och låt svalna. Låt dra minst 4 timmar i kyl, gärna över natten.
Recept: Linn Grubbström, Skovdal Nordic Foto: Skovdal Nordic, Betina Hastoft, Martin Tanggaard