Frasig paj med svamp och chèvre på smördeg

Frasig paj med svamp och chèvre på smördeg.

En otroligt god paj gjord på smördeg som nästan gränsar till frasig pizza. Toppa med blandad svamp, vitlök, parmesan, chèvre och färsk spenat. God både kall och varm.
17 november, 2014

4- 6 personer

Tid: 30 minuter

Ingredienser:

färdig smördeg på rulle

200 g blandad svamp

1–2 vitlöksklyftor

1/2 gul lök

1 msk smör

3 msk färskriven parmesan

2 skivor chèvre

50 g färsk spenat

salt och peppar efter smak

Till dekoration:

blandade örter, till exempel lila basilika och slätbladig persilja

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Rensa och skär svampen i stora bitar. Stek svampen tillsammans med lök, så att vätskan försvinner, tillsätt smör, vitlök och krydda efter smak. Ställ åt sidan, svampen ska vara fuktig. Rulla ut smördegen och skär ut en oval. Picka degen med en gaffel så att den delen inte höjer sig när den gräddas. Täck botten med riven, färsk parmesan. Blanda svampen med 1 1/2 skiva chèvre (spara en halv skiva till dekoration) och färska spenatblad. Strö svampblandningen över botten och lämna en bit fri ut till kanten. Vik in kanterna en liten bit över fyllningen och pensla dem med uppvispat ägg.  Grädda i ugn i cirka 15 minuter tills smördegen fått färg och blivit frasig. Strö resten av chèvren och blandade örter över pajen innan servering.

Frasig paj med svamp och chèvre på smördeg.

Frasig paj med svamp och chèvre på smördeg.

Av: Isabelle Olander
Recept: Filippa Löf Ersson
Foto: Hanna Björkstedt

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: