strösseltårta med vaniljfrosting

Recept på strösseldröm med vaniljfrosting

Den här vackra tårtan passar så väl till barnkalaset som till festen! Ingen är någonsin för gammal för att äta den här strösseldrömmen!
05 februari, 2021

Strösseltårta med vaniljfrosting

Barnsligt läcker tårta med fylld med mjuk smörkräm med äkta vanilj.

10 portioner

Du behöver:

1 vaniljstång
230 g mjukt smör + lite till formarna
2 ¼ dl (200 g) strösocker
3 ägg 5 ¼ dl (315 g) vetemjöl
2 tsk bakpulver
¼ tsk salt
2 ½ dl standardmjölk
2 msk crème fraiche
40 g strössel

Vaniljfrosting:

200 g mjukt smör
¼ vaniljstång
7 ½ dl (450 g) florsocker
½ dl standardmjölk
2 msk citronsaft

Garnering:

150 g strössel

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 160°. Klä bottnarna på två springformar, ca 20 cm i diameter, med bakplåtspapper. Smöra kanterna med lite smör.
  2. Snitta vaniljstången och skrapa ut fröna. Vispa smör, strösocker och vaniljfrön ljust och fluffigt med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget och vispa väl efter varje.
  3. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke och sikta ner i smeten. Tillsätt mjölk och vispa på låg hastighet. Tillsätt crème fraiche och arbeta till en jämn smet.
  4. Vänd ner strössel i smeten och fördela i de två formarna. Jämna till ytan med baksidan av en sked. Grädda varje kaka 25–30 minuter i ugnen. Låt svalna lite och lossa ur formarna. Låt svalna helt på ugnsgaller.
  5. Vispa smöret till frostingen ljust och luftigt med elvisp. Skrapa kornen ur ¼ vaniljstång. Mosa ihop fröna med lite florsocker och blanda sedan med allt florsocker. Blanda ner lite florsocker och mjölk i taget i smöret. Vispa krämen ljus och luftig. Smaka av med citronsaft.
  6. Om kakorna blivit toppiga, jämna till dem med en kniv. Lägg ena kakan på ett fat och bred frosting ovanpå. Lägg på andra kakan och täck hela med frosting. Täck även sidorna. Använd gärna en palettkniv doppad i varmt vatten för att få släta sidor.
  7. Lyft försiktigt upp kakan och håll den på en handflata över en stor skål. Tippa kakan åt sidorna och strössla över hela. Strösslet som faller ner i skålen kan återanvändas. Servera genast, alternativt låt tårtan stå i kylskåpet fram till servering.

Recept: Camilla Biesbjerg Foto: Stine Christiansen, Columbus Leth, Betina Hastoft

LÄS MER:

Härlig hallontårta med cream cheese