Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkar

Bästa Stockholmsguiden

16 jun, 2015 
AvCassandra Lindblom
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Smaker från syd och öst

Efter ett par decennier med sushiställen av varierande klass kommer äntligen en variant av izakaya, sakebarer till stan. Blue Light Yokohama Åsögatan 170serverar smårätter och sushi i en avslappnad miljö.

Det tredje stället i Sayan Isakssons stall, Shibumi, är kanske fjolårets mest hajpade restaurang. Lägre prisnivå än Esperanto och annorlunda inriktning än Råkultur, kittlar det smaklökarna. Kungstensgatan 2

Shibumi

Fotokälla: Allt om Stockholm

Itamae Izakaya Odengatan 106, är trångt med bra sushi och en populär uteservering vid Vasaparken.

Innan du hinner säga fish taco har det öppnat ett nytt ställe med sydamerikansk mat. I F12s gamla lokaler har trendkänsliga duon Melker Andersson och Danyel Couet öppnat Público, en lyxtaqueria med peruanska smaker och nattklubbsambitioner. Rödbodtorget 2

Annons

Nyöppnade Yuc! Norrtullsgatan 15, har också en mexikansk-peruansk smaksammanfogning, men är något mer av en budgetvänlig kvarterskrog med hög stämning.

La Neta har några år på nacken och levererar högklassig mexikansk mat- främst tacos – med låg profil. Passa på att köpa med majstortillas! Barnhusgatan 2 och Östgötagatan 12B,

Cevicheria Aji y Ajo är enligt egen utsago den första svenska cevicherian. Strax utanför stan serveras ceviche till den som uppskattar den syrliga, fräscha rätten. Hökarängsplan 12

Grönt

Stressade stockholmare sveper förbi med en färskpressad juice i näven och det juicas överallt. Även om det numera är allt vanligare med vegetarianer, är det ont om renodlade vegorestauranger. Hos Dr Salad finns smakrika sallader (och lite annat) med mycket grönt och ekologiskt innehåll. Sibyllegatan 29

Gro står gröna råvaror i centrum. Fantastiska smaker till små priser i spartansk lokal, numera både lunch samt middag några dagar i veckan. Småskaligt och säsongsanpassat, tillagat av två kockar i världsklass. Sankt Eriksgatan 67

Annons

Utehäng

Stockholm är som bäst på sommaren och uteserveringarna är svårslagna med utsikt över staden och vattnet. Innergårdar och tak lever upp under årets ljusa – och förhoppningsvis – ljumma månader.

Unknown5-700x466


Foto: Thowe Wagner Larsson

Hotel Diplomat och Strandvägen 1 och Milles har alla prima läge i Strandvägens kvällssol. Hit går man för att synas, sippa rosé och njuta av det ljuva livet. Strandvägen 7c

diplo


Ett glas bubbel på Hotell Diplomat!

I sommar är det premiär för bar och uteservering på Hallwylska palatsets anrika gård. Hamngatan 4, En annan gård med historia är Musikaliska, där festsugna kan hänga vid den långa bardisken till långt in på natten. Nybrokajen 11.

Annons

Ett par år försenat öppnar Barrio, Hornhusets takbar, på Långholmsgatan 15. Runt hörnet spiller Debaser Hornstullstrand ut över gatan när sommaren kommer och tillsammans med Calexico och Bar Brooklyn serveras mat och dryck med amerikanska influenser. Hornstulls Strand 4.

Söders andra stora uteservering och populära mötesplats, Mosebacke, erbjuder förutom förfriskningar och musik även hänförande vyer över Gamla stan, Gröna Lund och resten av stan.

Smultronställen strax utanför stan

Lagom till sommaren är det värt att ge sig ut på en liten utflykt för att uppleva charmiga fik och lokalproducerade läckerheter.

Tackel & Tåg är en liten hemlig pärla på Beckholmen, alldeles nära Oaxens nya läge. Öppet året runt, men extra mysigt med uteservering på sommaren. Beckholmsvägen 14.

En tur med Saltsjöbanan och en promenad är det väl värt för att komma till Koloni i Saltsjö-Duvnäs. I trädgården till Olle Nymans ateljé serveras kravmärkta mat och lockande bakverk. Numera finns det filialer på flera ställen – allt från Biblioteksgatan till Skansen.

Annons

Rosendals trädgård kan man också åka spårvagn till, men ännu hellre promenera. Här odlas det ute och inne. Äter av allt det goda, sallader till bakverk, gör man också i växthusen eller i trädgården.

Rosendal

Till Husmor Lisa på Resarö åker man för att njuta av lokala råvaror i hemmamiljö. En skärgårdsbåtresa till den vackra sekelskiftesvillan precis vid vattnet. Lunch och middag serveras i vardagsrummet fredag och lördag. Sommartid öppnar uteserveringen på altanen. Ytterbyuddsvägen 29.

Flera av de bästa burgerställena ligger utanför tullarna och den som är sugen på hamburgare med extra allt får ta sig till Högdalen för Babas Burgers & Bites respektive Farsta och Bun Meat Bun. Högdalsgången 20. Brattforsgatan 19.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons