Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Stjärnbröd med fyllning

01 nov, 2022 
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på stjärnbröd med fyllning
Baka ett vackert stjärnbröd med julig fyllning till adventsfikat. Vi utlovar wow-faktor!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
11 goda och lyxiga recept på julgodisBrand logo
11 goda och lyxiga recept på julgodis

Stjärnbröd med fyllning

Vackert vetebröd fyllt med smör och kryddiga smaker.

Bjud på ett vackert stjärnbröd med fyllning

8 portioner

Du behöver:

2 ½ dl mjölk
25 g jäst
75 g (ca ¾ dl) socker
1 tsk mald kardemumma
½ tsk salt
100 g mjukt smör
450 g (7 ½ dl) vetemjöl

Annons

Fyllning:

100 g mjukt smör
50 g (ca ¾ dl) florsocker
1 tsk malen kanel
½ tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
½ tsk malda kryddnejlikor

Garnering:

1 ägg
25 g hasselnötter

Gör så här:

  1. Värm mjölken tills den är fingervarm. Smula ner jästen och rör tills den är löst. Tillsätt socker, kardemumma, salt, smör och det mesta av mjölet, knåda degen väl i 5–10 minuter tills den är smidig.
  2. Tillsätt resterande mjöl och jäs degen övertäckt i en bunke i 1 timme.
  3. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen till en smidig kräm.
  4. Stjälp upp degen på mjölat bord, dela i 2 jämnstora bitar och kavla ut till cirklar, 30 cm i diameter.
  5. Lägg en av degrundlarna på en plåt med bakplåtspapper och bred fyllningen ovanpå.
  6. Lägg den andra degrundeln ovanpå. Jämna till kanten med en kniv (eller pizzaskärare) så du får en fin rundel.
  7. Markera en mindre cirkel på ca 8 cm i diameter i mitten av degcirkeln, t ex med ett glas. Utgå från den lilla cirkeln och skär degrundeln i 16 lika stora ”tårtbitar”.
  8. Ta 2 bitar i taget och vrid dem 1 ½ varv ifrån varandra. Tryck ihop ändarna så degen sitter ihop ytterst. Fortsätt på samma sätt runt om.
  9. Sätt ugnen på 200°. Låt stjärnan jäsa övertäckt på plåt i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över finhackade hasselnötter.
  10. Grädda i 15–20 minuter tills stjärnan är gyllene och genomgräddad. Låt svalna på galler.

Foto: Betina Hastoft

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons