Stekt torskrygg med salladslök och mangold

Recept på stekt torskrygg med salladslök och mangold

Columbus Leth
Torskrygg är lätt att tillaga och gör sig väldigt bra med salladslök och mangold. Toppa rätten med brynt smör och njut!
26 mars, 2021

Stekt torskrygg med salladslök och mangold

Fast vit fisk passar bra ihop med salladslök, som på våren får en mild, fin smak. Späd mangold är en härlig primör till.

Laga stekt torskrygg med salladslök och mangold
Columbus Leth

4 portioner

Du behöver:

600 g torskrygg, gärna med skinn
Salt och nymalen svartpeppar
1 msk olja till stekning
25 g smör

Grönsaker:

2 vitlöksklyftor
12 salladslökar
50 g smör till stekning
300 g mangold

Brynt smör:

25 g smör

Garnering:

Röd skogssyra eller kryddgrönt

Till servering:

Kokt potatis eller gott bröd

Gör så här:

  1. Krydda torskfiléerna med salt och peppar. Stek fisken med skinnsidan nedåt i en stekpanna med olja. Tillsätt lite smör och stek vidare på skinnsidan i 5–6 minuter.
  2. Vänd fisken och stek en kort tid på andra sidan, tills bitarna inte är genomskinliga längre. Ta från pannan och låt vila 3–4 minuter.
  3. Skala och krossa vitlöken, ansa salladslöken. Smält smöret i samma stekpanna som fisken tillagades i och låt smör och vitlök brynas ihop med hela salladslökar. Blanchera mangolden i 1 minut i en kastrull med kokande vatten.
  4. Bryn smöret i en tjockbottnad kastrull, vispa hela tiden och tafrån plattan när det blivit gyllene och doftar nötigt.
  5. Servera fisken på små högar av stekt salladslök och blancherad mangold. Slå lite brynt smör över och garnera gärna med skogssyra eller kryddgrönt. Servera med koktpotatis eller bröd till.

Recept: Timm Vladimir Foto: Columbus Leth

Lyxig helgmeny med kräftröra, panerad torsk och äppelgalette

Lättlagade lyxiga rätter som imponerar på vilken gäst som helst!

Fisk- och skaldjursgryta med curry

Lättlagad allt-i-ett-gryta med fisk och skaldjur