Stekt skrei med chorizo och potatismos
- AvRedaktionen
Här möter skreiens milda, fräscha smak chorizons kryddiga styrka. Servera med potatismos på en bädd av granatäpple, persilja och citron.
4 portioner
Tid: 20-40 min
Du behöver:
800 g norsk skreifilé
1 dl salt
1 l vatten
1 msk solrosolja
200 g chorizo
2 stjälkar persilja
1/2 granatäpple
1 st citron
Potatismos:
800 g potatis
2 dl mjölk
2 msk smör
salt och peppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°C.
- Skär skreifilén i portionsbitar.
Rör ut saltet i sjudande vatten och kyl ner, lägg i skreien och låt den ligga och dra 15 minuter.
- Lyft sedan upp fisken och torka av den med hushållspapper.
- Stek skreien med skinnsidan ner i solrosolja i en het stekpanna tills skinnet blivit brunt, ca 3 minuter.
- Lägg skreibitarna i en smord ugnsfast form med skinnsidan upp och tillaga i ugnen tills fisken är färdig, ca 3 minuter (innertemperatur 40–44°C).
- Stek chorizon frasig i fettet från skreien. Strimla persiljan, ta ur granatäpplekärnorna och riv citronskalet och blanda ihop.
Potatismos:
- Skala potatisen och skär den i skivor.
- Koka potatisen mjuk, mosa och rör i mjölk och smör till du får en lagom konsistens.
- Smaka av med salt och peppar.
Servering:
Servera skreien tillsammans med den skurna chorizon på en bädd av granatäppleblandningen och potatismos bredvid.