Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Stekt ankbröst med sötpotatismos och hallonbalsamicosky

10 feb, 2016
AvRedaktionen
Stekt ankbröst med sötpotatismos och hallonbalsamicosky.
Ankbröst hittar du frysta i välsorterade butiker. Sötpotatis går fortare i ugnen än potatis. En snabbvariant är att skära potatisen i klyftor och rosta dem som klyftpotatis, i stället för mos.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 personer

Tid: ca 1 timme

Ankbröst:

2 st ankbröst

salt

nymald peppar

ev. några hallon till dekoration

Sötpotatismos:

600 g sötpotatis

20 g smör

1 dl vispgrädde

0.5 tsk salt

Hallonbalsamicosås:

1 dl sky från formen med ankbrösten

1 msk koncentrerad kalvfond

0.5 dl hallonbalsamico

0.5 dl vatten

1 tsk kinesisk soja

1 msk maizena

1 msk smör

Gör så här:

Börja med sötpotatismoset. Sätt ugnen på 225°. Skala och skär potatisarna i 2-centimeterbreda skivor. Lägg dem i en ugnsform med lite olivolja. Baka i ugnen cirka 15 minuter tills de är mjuka. Håll varma under folie. Sänk ugnsvärmen till 125°.

Skär försiktigt ett diagonalt rutmönster i ankbröstens skinn. Hetta upp en panna utan fett och bryn brösten med skinnsidan ner 2–3 minuter tills de blir knapriga och får vacker färg. Vänd och bryn köttsidan på samma vis. Salta och peppra generöst.

Lägg brösten i en ugnsform och låt steka klart i ugnen till en innertemperatur av 68–70°. Ta tillvara skyn från formen och häll den i en liten kastrull tillsammans med koncentrerad kalvfond, hallonbalsamico och vatten samt soja. Låt det koka ihop ett par minuter och red av med maizena. Rör ner smöret tills det smält.

Annons

Mixa sötpotatisen med en stavmixer tillsammans med smöret i en kastrull. Hetta upp grädden och mixa i den. Värm upp moset snabbt och smaka av med salt. Skiva ankan i fina skivor tvärs över, salta lätt på snittytorna och servera med moset och den goda skyn. Garnera gärna med hallon.

Stekt ankbröst med sötpotatismos och hallonbalsamicosky.
Stekt ankbröst med sötpotatismos och hallonbalsamicosky.

Av: Liselotte Forslin
Foto: Ulrika Ekblom
Assistent och modell: Ellinor Kolmodin

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons