Sprödstekt torsk med balsamicobakade jordgubbar

Recept på sprödstekt torsk med balsamicobakade jordgubbar

Winnie Methmann
Underskatta inte vår mest älskade gubbe, den fungerar som dessert såväl som till mat. Balsamicobakade jordgubbar med sprödstekt torsk är både spännande och gott!
17 maj, 2021
0:45

Efter reklamen: 5 Champagnetrender du bör ha koll på 2021

(0:45)

Sprödstekt torsk med balsamicobakade jordgubbar

Fiskens milda smak får skjuts av den skarpa sötman från balsamicobakade gubbar.

Så gör du sprödstekt torsk med balsamicobakade jordgubbar
Winnie Methmann

4 portioner

Du behöver:

500 g torskfilé
2 msk smör till stekning
Salt och svartpeppar

Potatis och sparris:

1 kg färskpotatis
1 knippe grön sparris

Balsamicobakade jordgubbar:

500 g jordgubbar
2 msk olivolja
3 msk balsamicovinäger
1 handfull färsk timjan
Salt och svartpeppar

Till servering:

1 handfull färsk timjan
50 g smör

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175°. Skölj och snoppa jordgubbarna. Halvera dem och fördela i ett ugnsfast fat. Vänd runt med olja och balsamico. Plocka bladen från timjan och strö timjanblad, salt och peppar över jordgubbarna. Baka i ugnen i 20 minuter.
  2. Skrubba potatisarna och koka dem i lättsaltat vatten. Bryt av den träiga delen av sparrisarna och kasta. Blanchera sparrisarna genom att lägga dem i ett durkslag och slå kokande vatten över dem.
  3. Stek torskfiléerna på köttsidan i smör på hög värme i ca 2 minuter. Vänd och stek på skinnsidan i 5 minuter, tills filéerna är närapå genomstekta. Krydda med salt och peppar.
  4. Fördela sparris och potatis på tallrikar. Lägg fisken ovanpå och toppa med balsamicobakade jordgubbar. Garnera med färsk timjan och servera med kallt smör till potatisen.

Recept: Emma Martiny Foto: Winnie Methmann

Missa inte

Lyxig helgmeny med kräftröra, panerad torsk och äppelgalette

Lättlagade lyxiga rätter som imponerar på vilken gäst som helst!

Stekt torskrygg med salladslök och mangold

Vårig torsk – toppad med brynt smör!