Spenatpasta med persiljepesto

Recept på spenatpasta med persiljepesto

Peter Kam
Råkar du ha en påse spenat i frysen som inte kommit till användning? I så fall rekommenderar vi att du tar dig tiden att göra den här supergoda spenatpastan med persiljepesto. Du kommer inte ångra dig!
06 april, 2021
1:51

Efter reklamen: (ELLE) Experternas tips: Så blir mat- och dryckesåret 2021

(1:51)

Spenatpasta med persiljepesto

Grön, skön pasta med mycket smak!

Så gör du spenatpasta med persiljepesto
Peter Kam

4 portioner

Du behöver:

80 g hackad spenat från frysen
3 ägg
1 tsk olivolja
Drygt 4 dl (250 g) durummjöl
1 knivsudd salt

Persiljepesto:

1 knippe bladpersilja
1 vitlöksklyfta1 ekologisk citron
20 g parmesan
½ dl solroskärnor
½ dl olivolja
Salt och svartpeppar

Till servering:

25 g pinjekärnor
1 handfull färsk basilika
25 g parmesan

Gör så här:

1. Tina upp spenaten i ett durkslag och pressa sedan ut vätskan. Mixa spenat, ägg och olja i en blender till en jämn konsistenms.

Spenatpasta med persiljepesto, steg 1
Peter Kam

2. Mät upp mjöl i en hög på bakbordet och gör ett stort hål i mitten. Häll ner spenablandningen i hålet och arbeta in mjölet med en gaffel. Arbeta ihop till en mjuk och elastisk deg med händerna, det tar ca 10 minuter. Packa in degen i plastfolie och låt vila i kylskåpet i minst 30 minuter.

Spenatpasta med persiljepesto, steg 2
Peter Kam

3. Skölj persiljan och skala vitlöken till peston. Riv citronskalet fint och mixa ihop citronskal, persilja, vitlök, parmesan, solroskärnor och olivolja till en krämig pesto. Smaka av med salt och peppar.

Spenatpasta med persiljepesto, steg 3
Peter Kam

4. Dela degen i mindre bitar och kavla ut den första till ca 1–2 mm tjocklek på mjölat bakbord. Täck övriga degbitar med plastfolie medan du jobbar med den första så torkar de inte i kanterna. Skär den utkavlade degen i 2x3 cm stora fyrkanter, ev med en pastaskärare. Kläm ihop degbitarna på mitten så de får fjärilsform. Gör likadant med all deg.

Spenatpasta med persiljepesto, steg 4.
Peter Kam

5. Koka spenatpastan i lättsaltat vatten i cirka 3 minuter tills den är al dente.

Spenatpasta med persiljepesto, steg 5.
Peter Kam

6. Vänd ihop spenatpastan med persiljepesto. Rosta pinjekärnorna gyllene i en torr stekpanna. Servera pastan med pinjekärnor, färsk basilika och riven parmesan.

Spenatpasta med persiljepesto, steg 6.
Peter Kam

Recept: Linn Grubbström Foto: Peter Kamm

Cannelloni med spenat, parmesan och ricotta

Krämig, kryddig och mustig!

Så gör du egen ravioli mezzaluna med sötpotatis

Garanterat WOW-faktor!

Prova något nytt! Så gör du en pasta med pesto på ramslök

Pigga upp med pesto!