Spenatfylld lammstek med myntayoghurt och balsamicotomater

Spenatfylld lammstek med myntayoghurt och balsamicotomater.

Saftig och god lammstek maxad med både mellanöstern- och vårsmaker. Servera med tabbouleh, myntayoghurt och stekta balsamicotomater.
02 april, 2015

6 personer

Tid: 1 ½ timme

Du behöver:

1 urbenad lammstek, ca 1200 g

300 g babyspenat

1 dl blonda russin

1 dl pinjekärnor

3 msk torkade provenscalska örtkryddor

olivolja till stekning

flingsalt och nymald svartpeppar

steksnöre

Myntayoghurt:

3 dl turkisk yoghurt

1 dl myntablad (finhackade)

1 ekologisk citron (rivet skal)

1–2 tsk flytande honung

1 msk olivolja

1 krm salt

Stekta balsamicotomater:

400 g körsbärstomater, gärna Romantica

1 msk olivolja

1 msk balsamico

flingsalt och nymald svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Ta bort nätet från steken och fläk upp den. Strö över lite av örtkryddorna och salta och peppra ordentligt på insidan. Stek spenaten hastig i lite olja. Tillsätt russin och pinjekärnor och fördela över det på insidan av steken. Bind ihop steken hårt med steksnöre. Hetta upp lite olja i en stor panna och bryn steken runtom så den får lite färg. Salta och peppra ordentligt, strö på resten av örtkryddorna och lägg köttet i en form. Låt gå klart i ugnen tills den har en innertemperatur av 58 . Rör ihop ingredienserna till myntayoghurten under tiden och stek tomaterna hastig i lite olivolja. Stänk på balsamicon och salta och peppra lätt. Låt steken vila i 10 minuter i smörpapper innan du tar bort steksnöret och skär den i tunna skivor. Servera med tabbouleh, myntayoghurt och de stekta tomaterna.

Recept på tabbouleh >>

Spenatfylld lammstek med myntayoghurt och balsamicotomater.

Spenatfylld lammstek med myntayoghurt och balsamicotomater.

Av: Liselotte Forslin
Foto: Lennart Weibull

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: