Sparris med stekta kammusslor och nötsmör

Sparris med stekta kammusslor och nötsmör

Lyxa till det i vardagen med en anrättning där alla goda saker förstärker varandra. Fräsch sparris, smakrika musslor och ett härligt nötsmör. Strö hackad dill över och servera genast!
27 mars, 2020

4 personer

Du behöver:

16 vita sparrisar

16 gröna sparrisar

16 kammusslor

Salt och svartpeppar

Nötsmör:

1 schalottenlök

2 dl vitt vin

1 dl vatten

50 g hasselnötter

75 g smör

Garnering:

1 handfull färsk dill, hackad

Gör så här:

1. Skala de vita sparrisarna med en potatisskalare och spara det du skalar av. Börja skala nedanför huvudet och fortsätt längs med hela stjälken.

2. Skölj de gröna sparrisarna, bryt av de nedersta träiga delarna på båda sorterna sparris och släng dem.

3. Skala och hacka schalottenlökarna till nötsmöret.

4. Ånga löken och skalen från de vita sparrisarna i vitt vin i en kastrull. Tillsätt vatten och låt koka ner till ⅓.

5. Sila över vätskan i en skål och pressa ur skalen och löken så att du får så mycket vätska som möjligt.

6. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Hacka dem grovt.

7. Rör ner smör i det ljumma avkoket från löken och sparrisen. Tillsätt nöthacket och ställ åt sidan.

8. Koka upp lättsaltat vatten i en bredbottnad kastrull.

9. Koka de vita sparrisarna i 5 minuter och de gröna i 2 minuter.

10. Salta och peppra kammusslorna och stek i smör på hög värme i en stekpanna, 1 minut på varje sida. De får gärna ha lite rå kärna.

11. Fördela vita och gröna sparrisar på 4 tallrikar. Lägg kammusslor ovanpå.

12. Värm upp nötsmöret i en kastrull till lite under kokpunkten och skeda över sparrisarna och kammusslorna.

13. Strö hackad dill över och servera genast.

Sparris med stekta kammusslor och nötsmör

Sparris med stekta kammusslor och nötsmör.

Av: Gitte Heidi Rasmussen
Foto: Stine Christiansen

LÄS MER:

Gratinerade musslor med örtsmör

Kammusslor med parmaskinka och anislikör

Lyxig 3-rätters meny för grillen

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: