Sötpotatisvåfflor med kardemumma och frukt
Matigt, frasigt och underbart med våfflor. Sötpotatis gör dem extra söta och fina i färgen.
8 våfflor
Du behöver:
250 g sötpotatis
3 ägg
160 ml mjölk
4 msk smält smör + lite smör till gräddning
150 g (2 ¾ dl) havremjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk stött kardemumma
½ tsk flingsalt
1 mogen banan
Till servering:
1 banan
Naturell yoghurt
Blåbär
Gör så här:
- Värm ugnen till 200°. Pricka små hål i skalen på sötpotatisarna och fördela dem i ett ugnsfat. Baka i ugnen i ca 1 timme, tills helt mjuka. Låt svalna något. Lossa försiktigt skalen. Mosa sötpotatisen lätt i en bunke.
- Vispa ägg, mjölk och smält smör i en annan bunke. Ställ åt sidan. Blanda havremjöl, bakpulver, kardemumma och salt i en tredje skål. Mosa bananen.
- Rör ner bananmos och sötpotatismos i äggsmeten. Vänd ner mjölblandningen. Blanda till en jämn smet. Låt smeten vila i 15 minuter i rumstemperatur.
- Värm under tiden upp ett våffeljärn. Smöra järnet och grädda våfflorna i ca 4–5 minuter, tills gyllene och frasiga. Servera våfflorna med skivad banan, yoghurt och blåbär.
Foto: Ditte Ingemann