Sötpotatisvåfflor med kardemumma och frukt

Recept på sötpotatisvåfflor med kardemumma och frukt

Ditte Ingemann
Med sötpotatis och kardemumma i smeten blir våfflorna extra goda och frasiga. Servera med blåbär, skivad banan och naturell yoghurt.
15 mars, 2022
3 matiga våfflor
1:25

Efter reklamen: 3 matiga våfflor

(1:25)

Slå på ljud

Sötpotatisvåfflor med kardemumma och frukt

Matigt, frasigt och underbart med våfflor. Sötpotatis gör dem extra söta och fina i färgen.

Bjud på sötpotatisvåfflor med kardemumma och frukt
Ditte Ingemann

8 våfflor

Du behöver:

250 g sötpotatis
3 ägg
160 ml mjölk
4 msk smält smör + lite smör till gräddning
150 g (2 ¾ dl) havremjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk stött kardemumma
½ tsk flingsalt
1 mogen banan

Till servering:

1 banan
Naturell yoghurt
Blåbär

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200°. Pricka små hål i skalen på sötpotatisarna och fördela dem i ett ugnsfat. Baka i ugnen i ca 1 timme, tills helt mjuka. Låt svalna något. Lossa försiktigt skalen. Mosa sötpotatisen lätt i en bunke.
  2. Vispa ägg, mjölk och smält smör i en annan bunke. Ställ åt sidan. Blanda havremjöl, bakpulver, kardemumma och salt i en tredje skål. Mosa bananen.
  3. Rör ner bananmos och sötpotatismos i äggsmeten. Vänd ner mjölblandningen. Blanda till en jämn smet. Låt smeten vila i 15 minuter i rumstemperatur.
  4. Värm under tiden upp ett våffeljärn. Smöra järnet och grädda våfflorna i ca 4–5 minuter, tills gyllene och frasiga. Servera våfflorna med skivad banan, yoghurt och blåbär.

Foto: Ditte Ingemann