Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Julmat Baka inför julen Vintips till middagen

Sötpotatis­gratäng med ­getost och timjan

05 jan, 2024
AvGitte Heidi Rasmussen
Recept på sötpotatisgratäng med getost och timjan
Betina Hastoft
Den här sötpotatisgratängen med getost får ett fint krisp på ytan av både parmesan och panko.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du krispig sötpotatis i ugnBrand logo
Så gör du krispig sötpotatis i ugn

Sötpotatis­gratäng med ­getost och timjan

Krämig gratäng som bakas i portionsformar eller en stor form.

Läcker sötpotatisgratäng med getost och timjan
Betina Hastoft

4 portioner

Annons

Du behöver:

1 kg sötpotatis
1 msk olivolja
4 kvistar färsk timjan
Salt och svartpeppar
50 g smör
1 dl vetemjöl
1 1⁄2 dl grönsaksbuljong
2 dl standardmjölk, 3 %
4 ägg
200 g getost
1⁄2 dl panko
1 dl parmesan

Till servering:

Bröd
Blandad grönsallad

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Skala och tärna sötpotatisen. Fördela tärningarna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olja, salta och peppra. Baka tärningarna nästan mjuka mitt i ugnen, i ca 20 minuter.
  2. Smält smöret i en gryta, vispa ner mjölet. Tillsätt buljong och mjölk, lite i taget. Låt det koka upp och koka under fortsatt vispning i ett par minuter.
  3. Dela äggen i gulor och vitor. Ta kastrullen från värmen och rör ner äggulorna.
  4. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp och vänd ner det försiktigt. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner sötpotatistärningarna och fördela blandningen i små, smorda ugnsformar.
  5. Skär getosten i skivor och fördela på gratängerna. Strö över lite extra timjan, panko och nyriven parmesan.
  6. Gratinera i 20–30 minuter tills gratängerna fått fin färg och är genomlagade.
  7. Servera genast med bröd och sallad.

Foto: Betina Hastoft

Annons