Sötpotatisgratäng med getost och timjan
05 jan, 2024
AvGitte Heidi Rasmussen
Den här sötpotatisgratängen med getost får ett fint krisp på ytan av både parmesan och panko.
Annons
Sötpotatisgratäng med getost och timjan
Krämig gratäng som bakas i portionsformar eller en stor form.
4 portioner
Annons
Du behöver:
1 kg sötpotatis
1 msk olivolja
4 kvistar färsk timjan
Salt och svartpeppar
50 g smör
1 dl vetemjöl
1 1⁄2 dl grönsaksbuljong
2 dl standardmjölk, 3 %
4 ägg
200 g getost
1⁄2 dl panko
1 dl parmesan
Till servering:
Bröd
Blandad grönsallad
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°. Skala och tärna sötpotatisen. Fördela tärningarna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olja, salta och peppra. Baka tärningarna nästan mjuka mitt i ugnen, i ca 20 minuter.
- Smält smöret i en gryta, vispa ner mjölet. Tillsätt buljong och mjölk, lite i taget. Låt det koka upp och koka under fortsatt vispning i ett par minuter.
- Dela äggen i gulor och vitor. Ta kastrullen från värmen och rör ner äggulorna.
- Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp och vänd ner det försiktigt. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner sötpotatistärningarna och fördela blandningen i små, smorda ugnsformar.
- Skär getosten i skivor och fördela på gratängerna. Strö över lite extra timjan, panko och nyriven parmesan.
- Gratinera i 20–30 minuter tills gratängerna fått fin färg och är genomlagade.
- Servera genast med bröd och sallad.
Foto: Betina Hastoft
Annons