Midsommartårta med jordgubbar och vaniljkräm

Midsommartårta med jordgubbar och vaniljkräm.

Underbart somrig och god jordgubbstårta med marängbotten och vaniljkräm. Perfekt till midsommar! Vill du ha riktigt mycket av den goda krämen, gör dubbel sats – som på bilden.
14 juni, 2017

12 bitar

Tid: 1 1/2 timme

Botten:

4 äggvitor

3 dl socker

4 droppar ättiksprit

3 dl Kelloggs Rice Krispies

1/2 dl chokladdroppar (eller hackad mörk choklad)

Vaniljkräm:

4 äggulor

1 dl socker

2 msk vetemjöl

1 dl grädde

125 g smör

1 tsk vaniljsocker

1/2 krm salt

Topping:

3 dl vispgrädde

1 liter färska bär (till garnering)

Gör så här:

Blanda äggvitor, socker och ättiksprit. Vispa hårt som maräng. Vänd ner Rice krispies och choklad. Bred ut på bakplåtspapper i långpanna (cirka 25 x 30 cm). Grädda i 125° i ca 1 1/2 timme mitt i ugnen. Låt svalna. Vispa ihop äggulor, socker, vetemjöl och grädde i en kastrull. Sjud tills krämen tjocknar. Rör hela tiden. Blanda i smör, vaniljsocker och salt. Låt krämen svalna. Bred krämen på botten, därefter den vispade grädden. Garnera med färska bär.

Midsommartårta med jordgubbar och vaniljkräm.

Midsommartårta med jordgubbar och vaniljkräm.

Recept: Caroline Rittfeldt och Charlotte Alexandre Nordin
Foto: Peter Erlandsson