Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Somriga drinkar Grillat Vintips till middagen Sommarmat

Sommartårta med jordgubbssmörkräm

10 jun, 2025
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på sommartårta med jordgubbssmörkräm
columbus leth
Fira allt som firas kan med denna läckra sommartårta med saftiga vaniljbottnar och rosa jordgubbssmörkräm. Självklart toppad med färska jordgubbar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bubbelpops med jordgubbarBrand logo
Bubbelpops med jordgubbar

Sommartårta med jordgubbssmörkräm

Saftiga vaniljbottnar, solmogna jordgubbar och en luftig jordgubbssmörkräm med fantastisk smak.

Sommartårta med jordgubbssmörkräm
columbus leth
Annons

8 bitar

Tid: 45 minuter + tid i ugn

Du behöver:

Tårtbottnar:

115 g mjukt smör
275 g (3 dl) strösocker
2 tsk vaniljsocker
4 ägg
1 citron
350 g (knappt 6 dl) vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 nypa salt
2 ½ dl mjölk

Jordgubbssmörkräm:

125 g rumsvarma jordgubbar
125 g mjukt smör
325 g (5 ½ dl) florsocker
1 tsk vaniljsocker

Garnering:

400 g jordgubbar
Ev ätbara blommor

Gör så här:

  1. Tårtbottnar: Vispa smör, socker och vaniljsocker ljust och krämigt med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget, vispa mellan varje. Riv citronskalet fint och pressa ut saften. Rör ner både skal och saft i smeten.
  2. Blanda ihop mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål. Vänd ner det i smeten växelvis med mjölken till en jämn smet.
  3. Sätt ugnen på 175°. Spänn fast bakplåtspapper i två springformar á 20 cm i diameter och smörj kanterna. Fördela smeten jämnt i formarna och grädda mitt i ugnen i 30–35 minuter, känn med en sticka att de är färdiggräddade. Låt svalna helt på ett galler innan du lossar dem från formarna.
  4. Jordgubbssmörkräm: Skölj och snoppa jordgubbarna, de får inte vara kalla. Mixa dem till en puré i en mixer eller matberedare. Mät upp 100 g jordgubbspuré.
  5. Vispa smöret vitt och krämigt i 1–2 minuter med elvisp. Tillsätt 300 g florsocker, lite i taget, och fortsätt vispa till en vit smörkräm. Tillsätt jordgubbspuré och vanilj­­socker, och vispa ihop. Tillsätt ev mer florsocker till önskad konsistens.
  6. Montering: Lägg en av bottnarna på ett fat och bred på hälften av jordgubbssmörkrämen. Rensa jordgubbarna och skär dem i skivor.
  7. Lägg ett lager jordgubbar ovanpå smörkrämen. Lägg på den andra bottnen och upprepa med smör­kräm och jordgubbar. Dekorera gärna med ätbara blommor.
Bakat och klart #2 – Världens godaste kladdkakaBrand logo
Bakat och klart #2 – Världens godaste kladdkaka

Foto: Columbus Leth

Annons