Sommartårta med jordgubbssmörkräm
10 jun, 2025
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Fira allt som firas kan med denna läckra sommartårta med saftiga vaniljbottnar och rosa jordgubbssmörkräm. Självklart toppad med färska jordgubbar.
Annons
Sommartårta med jordgubbssmörkräm
Saftiga vaniljbottnar, solmogna jordgubbar och en luftig jordgubbssmörkräm med fantastisk smak.
Annons
8 bitar
Tid: 45 minuter + tid i ugn
Du behöver:
Tårtbottnar:
115 g mjukt smör
275 g (3 dl) strösocker
2 tsk vaniljsocker
4 ägg
1 citron
350 g (knappt 6 dl) vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 nypa salt
2 ½ dl mjölk
Jordgubbssmörkräm:
125 g rumsvarma jordgubbar
125 g mjukt smör
325 g (5 ½ dl) florsocker
1 tsk vaniljsocker
Garnering:
400 g jordgubbar
Ev ätbara blommor
Gör så här:
- Tårtbottnar: Vispa smör, socker och vaniljsocker ljust och krämigt med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget, vispa mellan varje. Riv citronskalet fint och pressa ut saften. Rör ner både skal och saft i smeten.
- Blanda ihop mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål. Vänd ner det i smeten växelvis med mjölken till en jämn smet.
- Sätt ugnen på 175°. Spänn fast bakplåtspapper i två springformar á 20 cm i diameter och smörj kanterna. Fördela smeten jämnt i formarna och grädda mitt i ugnen i 30–35 minuter, känn med en sticka att de är färdiggräddade. Låt svalna helt på ett galler innan du lossar dem från formarna.
- Jordgubbssmörkräm: Skölj och snoppa jordgubbarna, de får inte vara kalla. Mixa dem till en puré i en mixer eller matberedare. Mät upp 100 g jordgubbspuré.
- Vispa smöret vitt och krämigt i 1–2 minuter med elvisp. Tillsätt 300 g florsocker, lite i taget, och fortsätt vispa till en vit smörkräm. Tillsätt jordgubbspuré och vaniljsocker, och vispa ihop. Tillsätt ev mer florsocker till önskad konsistens.
- Montering: Lägg en av bottnarna på ett fat och bred på hälften av jordgubbssmörkrämen. Rensa jordgubbarna och skär dem i skivor.
- Lägg ett lager jordgubbar ovanpå smörkrämen. Lägg på den andra bottnen och upprepa med smörkräm och jordgubbar. Dekorera gärna med ätbara blommor.
Foto: Columbus Leth
Annons