Sofia Woods bästa festtips och 4 lyxiga recept

Sofia Wood ger sina bästa festtips, fyra goda recept

ELLEs bloggare Sofia Wood är en mästare på lyxig comfort food, presenterat på det allra vackraste sätt, och är även aktuell med en kokbok. Välkommen till henne på fest!
27 september, 2019

Trots att hon varit uppe sedan klockan sex med morgonpigga barn är Sofia Woods röst alert och lugn. Dagen innan var det födelsedagskalas för familjens yngsta, Selma, som fyllde ett år. Hon firades med stort kalas på den lummiga gården hemma i Enskede, strax utanför Stockholm.

– Hon är vårt enda barn som är född på sommaren och det var härligt att kunna ha kalas utomhus. Vi kunde vara hur många som helst utan att det blev körigt. Barnen plaskade i en pool, alla vuxna satt på filtar och drack bubbel och vi dukade ett stort bord med tårta och jordgubbar, berättar Sofia och målar upp ett scenario, som den härligaste Instagram-bilden.

En bild som inte publicerades dock, men det gjorde tårtan som bakades till kalaset. Sedan några månader tillbaka bloggar också Sofia på elle.se.

– Jag vill att bloggen ska kunna handla om design, konst, inredning, mat, mode och jag vill också lyfta ämnen som rör föräldraskap eller ätstörningar. Det ska vara personliga berättelser men inget dagligt uppdaterande av vardagliga saker. Det skulle verkligen inte bli intressant heller… ”Kl 15.30, jag går den vanliga promenaden mot förskolan”, vem vill läsa det?

De som följt Sofia en längre tid vet att hon är fena på att laga lyxig comfort food, enkla rätter som ser fantastiskt goda ut och presenteras i avslappnat vacker miljö. I dagarna gick hennes första kokbok till tryck. Det var när senaste föräldraledigheten precis hade börjat som Norstedts förlag frågade Sofia om hon var sugen på att göra en kokbok.

Sofia Wood, författare och influencer på ELLE

Sofia Wood.

– Klart jag var sugen! Det var ju min stora dröm men jag var nog lite naiv och förstod inte hur mycket jobb det skulle bli. Tack vare att vi plåtade allt här hemma och Selma var en så nöjd bebis som hängde i sele på min mage gick det ändå bra. Jag kunde till och med amma samtidigt som jag jobbade!

Det svåraste var att skriva ner recepten på kokboksvis. Sofia lagar inte mat på det sättet att hon använder mått eller följer recept slaviskt.

– Jag ville få fram tillåtande mat. Allt är grönsaksbaserat och inget är krångligt och jag ger förslag på hur man kan anpassa och byta ut ingredienser mot andra i säsong eller efter tycke och smak. Jag hoppas att läsarna ska känna att självförtroendet växer i takt med att man testar några recept.

Var kommer ditt eget självförtroende i köket ifrån?

– Från erfarenhet. Mat har alltid varit mitt största privata intresse och min passion. Det kommer från mamma från början, hon lagar underbar mat. Mina första minnen är att jag sitter på diskbänken när hon lagar mat.

Vad handlar mat och matlagning om för dig?

– Nästan alla mina minnen är kopplade till mat och smak och känslan kring bordet. Mat är något väldigt emotionellt och att laga mat handlar om att förmedla omtanke. När jag lagar för min familj vill jag att de ska få samma varma minnen kring mat som jag har från min barndom. För mig känns det så självklart att ösa kärlek i mat och förmedla tanken genom det man serverar på fat.

Du har också gått igenom en period i livet när ditt förhållande till mat inte var så bra.

– Ja när jag var ung tonåring och bodde ett tag i Australien hos min pappa var livet kaos. Jag hittade något som jag kunde kontrollera, och det var mitt matintag. Mat som alltid betytt kärlek och omtanke för mig, när det saknades mig skulle maten också försvinna ut ur mitt liv. Jag utvecklade anorexi.

Hur hittade du tillbaka?

– Det blev en tuff resa med professionell hjälp, kbt, terapeuter, dietister, näringsdrycker och allt. Det är en hemsk sjukdom som kräver så mycket av alla runtomkring och av den som som vill bli frisk. Du måste verkligen vilja bli frisk för att bli frisk, och det tar flera år. Först att bli fysiskt frisk och sedan ännu längre tid att bli psykiskt frisk.

Hur påverkar de erfarenheterna dig som förälder?

– Jag har gjort valet att ha ett helt okomplicerat förhållande till mat för jag vill verkligen inte föra vidare något sådant till mina barn. Idag är jag mindre matstörd än många som inte haft kliniska sjukdomar, jag småbantar aldrig och kommenterar inte min kropp eller andras.

Var kommer din känsla för estetik ifrån?

– Pappa är arkitekt och mamma oerhört duktig på att laga mat. Jag kommer från ett hem där det alltid funnits ett tydligt intresse för estetik och skönhet. Morfar var auktionsfantast och samlade, budade och köpte allt. Det var enkelt men vackert där jag växte upp och sedan har jag fortsatt på samma spår själv och jag läste också konstvetenskap på universitetet.

Hur går dina tankar kring hur maten presenteras och ramas in?

– Jag lagar okomplicerad mat som pasta med smör, vitlök, citronzest, persilja och parmesan men jag vill verkligen visa omtanke. För att det ska bli något mer än en tallrik med spaghetti så blir det del av tanken bakom att lägga upp på ett vackert fat, duka med linneduk och gamla bestick… Jag går alltid igång på kontrasten i att något är enkelt och lyxigt samtidigt: Väl kyld champagne i vattenglas, löjrom med chips och smetana, ostron på en gammal träskiva… Det är jättehärligt och gör också att folk känner sig bekväma, det finns inget värre än att sitta kring ett stelt bord och undra vilken gaffel man ska börja äta med.

Hur får du till dina yviga, lagom nonchalant vackra blombuketter?

– Det finns två olika stilar: Antingen börjar du med något stort och yvigt, en stor bunt eukalyptus till exempel. I den sticker du ner stora, utslagna blommor; pion, luktärt eller franska tulpaner. Den andra stilen ger mer känsla av ängsbukett. Ta olika snittblommor men bara en av varje och sätt ihop så att någon del av buketten faller ut, någon får lite höjd. Tänk mjukt och asymmetriskt hellre än strikt och hårt.

Tipsen strömmar ur Sofia Wood, tydliga och genomtänkta. Hennes blogg och den kommande kokboken visar att hon vet vad hon gör. Det är inte bara otroligt vackert omkring henne, hon verkar lyckas med allt hon är ger sig in på.

För några år sedan var Sofia editor på Filippa K och var med på företagets resa från analogt till digitalt fokus. Hon har också jobbat en tid på Bukowskis där hon sög åt sig detaljkunskap om antikviteter. Sedan ett år tillbaka har Sofia också en podd tillsammans med Elsa Billgren.

De två följde varandra på Instagram, hälsade på varandra på en fest och sedan bjöd Elsa ut Sofia på en lunchdate där hon föreslog att de skulle ha en podd där de analyserar trender och pratar om allt från smörgåspålägg till aktivism.

– Det är jättehärligt, vi har lika lätt att bli superinspirerade och jobbar upp en hög intressenivå och pepp-nivå väldigt snabbt.

Apropå pepp-nivå. Nu har det blivit dags för Sofia att hjälpa familjen komma iväg till födelsedagsfirande som fortsätter dag två med släkt och familj. Lätt att plötsligt tro att det är fest varje dag i den här kvinnans liv. Men ändå, det är för hennes förmåga att fylla vardagen med gyllene stunder som fastnar i hjärtat som vi följer henne i sociala medier.

– Mat som lagas med omtanke och kärlek upphöjer stunden och gör den speciell och ett fint uppdukat bord förstärker känslan. Det behöver inte vara krångligt, det är den avslappnade skönhetens filosofi, säger Sofia Wood.

Här är fyra festliga recept från Sofia Woods kokbok!

1. Ugnsbakad fetaost med saftiga tomater

Ugnsbakad fetaost passar alldeles utmärkt oavsett årstid. Toppa med basilika och servera med en nygräddad baguette.

Till recept >>

Recept på ugnsbakad fetaost med saftiga tomater

Ugnsbakad fetaost med saftiga tomater.

2. Hasselbackspotatis med smetana och löjrom

Satsa på hasselbackspotatis! Denna lyxiga variant passar alldeles utmärkt både för fest och vardag. Toppa med krämig smetana, klippt krasse, löjrom och svartpeppar.

Till recept >>

Hasselbackspotatis med smetana och löjrom.

3. Krispig och smakrik grönsallad

En krispig grönsallad är ett perfekt komplement till alla måltider. Om du är sugen på att ha salladen som huvudrätt så är det enkelt att anpassa receptet och göra det matigare med exempelvis ett protein. Toppa med scharlottenlök och gräslök innan servering för en god, fräsch slutkläm!

Till recept >>

Sofia Woods recept på krispig grönsallad

Krispig och smakrik grönsallad.

4. Lyxig affogato

Ute efter en god och lättlagad efterrätt? Affogato tar inte längre tid att slänga ihop än vad det tar att koka en kopp kaffe. Toppa med likör, espresso eller starkt kaffe beroende på vad du är sugen på.

Till recept >>

Recept på lyxig affogato

Lyxig affogato.

Sofia Woods 5 bästa festtips:

• Duka med bordsfilt. Bädda lite under den – självklart skrynkliga – linneduken för extra ombonad och lyxig känsla. Inget slammer hörs heller från bestick eller glas som ställs ner på bordet.

• Ta till dig Estrid Ericssons (en av mina inspirationsförebilder) tips: Ljus ska vara höga och buketter låga. Höga stearinljus gör att ljuset faller vackert i ansiktet på de som sitter kring bordet. Det blir inga fula skuggor under ögonen. Och låga blombuketter stör inte sikten till bordsgrannen.

• Tända ljus. Finaste som finns, även i dagsljus och även om du bara äter en enkel tomatsoppa.

• För den större festen – fäst en liten blomma med sytråd på varje vinglasfot. Det blir så vackert och gör det lättare för gästerna att hålla reda på sitt glas hela kvällen.

• Jag vill också slå ett slag för salladstallriken. Den tror jag är på väg tillbaka. Det är ju inte så härligt när balsamicodressing blandas med pastan på tallriken.