Sockerkaka med citronglasyr

Sockerkaka med citronglasyr.

Vårt bästa grundrecept på sockerkaka – som du kan variera i oändlighet med olika smaksättningar. Här har vi toppat kakan med citronglasyr.
09 augusti, 2018

Tricket med en luftig sockerkaka är att se till att äggen och sockret vispas riktigt luftigt och poröst. Var sedan snabb och vänd ner mjölet (vispa inte – då kan kakan bli seg), så du behåller luftigheten.

8–10 bitar

Du behöver:

ströbröd, till formen

3 ägg

2 1/2 dl strösocker

50 g smör + lite till formen

1 dl mjölk

3 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 krm salt

2 tsk vaniljsocker

Citronglasyr:

4 dl florsocker

1 msk citronsaft

1 msk vatten

Till servering:

ätbara obesprutade blommor, till exempel viol, krasse eller ros

1/2 citron, strimlat skal

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175°. Smörj och bröa en sockerkaksform. Vispa ägg och strösocker riktigt fluffigt. Smält smöret. Blanda ner smör och mjölk i smeten.
  2. Blanda mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker (och om du vill ha andra smaksättningar som t ex kardemumma, kakao, citron, lakritspulver, bärpulver) och vänd ner det försiktigt i smeten, försök behålla fluffigheten.
  3. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med sticka för att se om den är färdig. Ta ut, låt svalna och ta sedan kakan ur formen för att svalna helt på galler.
  4. Vispa ihop ingredienserna till glasyren med en gaffel. Ringla över kakan innan servering och dekorera med ätbara blommor och strimlat citronskal.
Sockerkaka med citronglasyr.

Sockerkaka med citronglasyr.

Av: Sofia Andersson
Foto: Inge Skovdal