Snabbgravad lax med fläder, apelsin och löjromskräm

Snabbgravad lax med fläder, apelsin och löjromskräm.

Supergod variant på gravad lax med fläder, apelsin och löjromskräm. Lägg upp på ett serveringsfat och toppa med skivade rädisor, gräslök, dill och pressa över citron.
19 juni, 2016

6 personer

Tid: 30 minuter

Du behöver:

500 g salmalax

ca 2 tsk salt

nymald svartpeppar

1 knippa rädisor

4 msk Hallandsfläder (eller 2 msk koncentrerad flädersaft och 2 msk gin)

2 msk olivolja

saften från 1/2 apelsin

rivet skal från 1 apelsin

Löjromskräm:

2 dl crème fraiche

1 burk löjrom, eller annan fiskrom

flingsalt, svartpeppar

Till garnering:

2 msk citronsaft

1 msk gräslök (hackad)

1 msk dill (hackad)

salt

nymald svartpeppar

Gör så här:

Skär laxen i tunna skivor. Använder du inte salmalax måste laxen frysas i 1 dygn först. Lägg på ett fat med kant och strö över salt och nymald svartpeppar. Skiva rädisorna tunt med kniv eller mandolin. Lägg i kallt vatten i kylen så de blir pigga och krispiga. Låt sedan rinna av innan servering.

Rör ihop Hallandsfläder (eller flädersaft och gin), olivolja, apelsinsaft och hälften av skalen, och häll över laxen. Låt gotta till sig någon minut.

Rör ihop crème fraiche och fiskrom försiktigt. Den ska inte blandas helt utan rommen ska endast bilda en orange snurra i crème fraichen. Strö över några korn flingsalt och eventuellt svartpeppar.

Lägg upp laxskivorna på serveringsfat och klicka ut romkrämen lite här och var bland laxskivorna och strö över rädisorna. Pressa över cirka 2 msk citronsaft jämnt över skivorna och eventuellt lite mer flingsalt och peppar. Toppa med resterande apelsinzest, gräslök och plockad dill.

Snabbgravad lax med fläder, apelsin och löjromskräm.

Snabbgravad lax med fläder, apelsin och löjromskräm.

Av: Victoria Nordström
Foto: Lennart Weibull