Snabb krabba med tre goda såser

Snabb krabba med tre goda såser.

Krabba är godast att äta naturell, med en – eller flera – goda såser till. Här är tre smakrika varianter att doppa i.
20 september, 2018

Du behöver:

4 kokta krabbor

1. Citronmajonnäs

Tid: 10 minuter

Majonnäs är väldigt gott till krabba, hummer och räkor. Tänk på att alla ingredienser måste ha rumstemperatur.

Du behöver:

2 äggulor

1 msk fransk senap

1 msk pressad citron + 1 msk rivet skal

1 1/2 dl neutral olja, t ex rapsolja

salt och nymalen vitpeppar

Gör så här: Mixa äggulor, senap och citronskal- och saft med stavmixer eller för hand med ballongvisp i en stor skål. Häll i oljan, först droppvis sedan i en fin stråle medan maskinen går tills det blir en tjock majonnäs. Smaka av med salt och vitpeppar.

2. Amerikansk cocktailsås

Tid: 5 minuter + 30 minuter i kyl

Den här amerikanska sötstarka såsen är ett givet komplement till krabba, ostron med mera.

Du behöver:

1 dl ketchup

1 msk finriven pepparrot

1 tsk

pressad citron

1 krm salt

Gör så här: Bland allt och låt det dra i kylen 30 minuter innan servering.

3. Smält smör med vinäger

Tid: 5 minuter

Passar till krabba, musslor, hummer. Enkelt, men fantastiskt gott att doppa skaldjuren i.

Du behöver:

100 g smör

2–3 droppar vitvinsvinäger

Gör så här: Smält smöret och skeda bort det vita mjölkproteinet. Droppa i vinägern och blanda. Servera genast.

Snabb krabba med tre goda såser.

Snabb krabba med tre goda såser.

Av: Liselotte Forslin
Foto: Lennart Weibull