Smulpaj med blåbär, kardemumma och råkräm

Recept på smulpaj med blåbär, kardemumma och råkräm

Betina Hastoft
Smulpaj är en av de lättaste efterrätterna man kan göra! Inget säger väl ändå sommar som en smulpaj med blåbär, kardemumma och råkräm?
19 april, 2022
3 otippade och goda efterrätter du kan göra med jordgubbar i sommar
1:37

Efter reklamen: 3 otippade och goda efterrätter du kan göra med jordgubbar i sommar

(1:37)

Slå på ljud

Smulpaj med blåbär, kardemumma och råkräm

Råkräm är en kallvispad variant av vaniljkräm.

Baka en smulpaj med blåbär, kardemumma och råkräm
Betina Hastoft

6 portioner

Du behöver:

100 g (1 dl) vetemjöl
50 g (1 dl) havregryn
50 g (½ dl) strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk stött kardemumma
¾ tsk bakpulver
¼ tsk salt
80 g kylskåpskallt smör

Fyllning:

250 g blåbär
½ dl rörsocker
1 msk majsstärkelse

Råkräm:

1 vaniljstång
2 äggulor
2 msk strösocker
2 dl vispgrädde

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200°. Blanda vetemjöl, havregryn, socker, vaniljsocker, kardemumma, bakpulver och salt i en skål. Skär det kalla smöret i små tärningar och blanda ner det i mjölblandningen med fingrarna. Konsistensen ska bli smulig.
  2. Blanda blåbär, rörsocker och majsstärkelse i en skål. Fördela blåbären i botten på en pajform, ca 20–24 cm i diameter. Strö smuldegen över i ett jämnt lager. Grädda pajen i ugnen i 20 minuter, tills gyllene på toppen.
  3. Snitta upp vaniljstången och skrapa ut fröna med en kniv. Vispa äggulor, socker och vaniljfrön ljust och luftigt i en skål med elvisp. Vispa grädden fluffig i en annan skål och vänd därefter ihop grädde med äggvisp. Servera blåbärspajen ljummen med råkräm till.

Foto: Betina Hastoft