6 sorters smaksatt socker

6 sorters smaksatt socker.

Smaksatt socker är gott till glass, smoothies, skorpor eller andra bakverk. Testa även att strö det över grillad frukt eller att blanda i drinken.
23 november, 2015

1. Lavendelsocker

5 dl

Tid: 10 minuter

Du behöver:

1 msk torkad lavendel

5 dl strösocker

Gör så här: Kör lavendeln i en matberedare i 30 sekunder. Tillsätt 2 dl socker och kör i några sekunder till. Rör ihop med resten av sockret. Lägg i en ren burk och förslut.

2. Citrussocker

5 dl

Tid: 15 minuter

Ger bakverk och kakor ett extra lyft, även gott att toppa en pannacotta med.

Du behöver:

1 ekologisk apelsin

1 ekologisk lime

1 ekologisk citron

5 dl strösocker

Gör så här: Riv citrusfrukternas skal fint med ett rivjärn, utan att få med det vita. Blanda citrusskalen med 2 dl socker och kör i ca 30 sekunder i en matberedare.  Rör ihop med resten av sockret. Lägg i en ren burk och förslut.

3. Vaniljsocker

5 dl

Tid: 15 minuter

Hemmagjort vaniljsocker smakar så mycket mer!

Du behöver:

1 vaniljstång

5 dl strösocker

Gör så här: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Kör 2 dl socker med vaniljfröna och stången i en matberedare tills stången är finmalen. Rör ihop med resten av sockret. Lägg i en ren burk och förslut.

4. Pepparkakssocker

5 dl

Tid: 10 minuter

Perfekt att rulla munkar i, eller strö över cupcakes för en hint av jul. Eller varför inte en tesked över gröten?

Du behöver:

5 dl strösocker

1 tsk malen kanel

1 tsk malen ingefära

1 tsk malen kryddnejlika

1 tsk malen kardemumma

Gör så här: Kör kryddorna med 2 dl socker i en matberedare i 30 sekunder. Rör ihop med resten av sockret. Lägg i en ren burk och förslut.

5. Hallonsocker

5 1/2 dl

Tid: 10 minuter

Gott i småkakor, men också i drinkar.

Du behöver:

1 dl torkade hallon

5 dl strösocker

Gör så här: Kör hallon i en matberedare i cirka 30 sekunder. Tillsätt 2 dl socker och kör i några sekunder till. Rör ihop med resten av sockret. Lägg i en ren burk och förslut.

6. Kokossocker

5 1/2 dl

Tid: 20 minuter

Perfekt smaksättare i desserter, smoothies och bakning.

Du behöver:

1 dl kokosflingor

5 dl strösocker

Gör så här: Värm ugnen till 175°. Rosta kokosflingorna i 5–10 minuter eller tills de blir gyllenbruna. Låt svalna. Kör kokosflingor med 2 dl socker i en matberedare i ca 30 sekunder. Rör ihop med resten av sockret. Lägg i en ren burk och förslut.

6 sorters smaksatt socker.

6 sorters smaksatt socker.

Av: Systrarna Eisenman

Foto: Jonny Lindh

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: