Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Småkakor med julmarmelad

07 okt, 2021 
AvRedaktionen ELLE
Recept på småkakor med julmarmelad
Dessa spröda småkakor med julmarmelad är perfekta att ha framme i en burk – för ingen jul är komplett utan hembakade kakor.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
9 goda och lyxiga efterrätter till julbordetBrand logo
9 goda och lyxiga efterrätter till julbordet

Småkakor med julmarmelad

Spröda och goda med julsmakande fyllning.

Bjud på småkakor med julmarmelad

ca 20 kakor

Du behöver:

Mördeg:

3 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
125 g kallt smör

Julmarmelad:

½ vaniljstång
130 g syltsocker
75 g frysta jordgubbar
100 g frysta hallon
1 kanelstång
1 stjärnanis
3 nejlikor

Gör så här:

  1. Marmelad: Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Rör ihop dem med lite av syltsockret. Koka alla ingredienserna i en kastrull i 10–15 minuter tills sylten tjocknar. Lyft ur kanelstången, stjärnanis, nejlikor och vaniljstången. Låt sylten svalna under plastfolie i kylen i 2 timmar tills den är helt kall.
  2. Deg: Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa tills det går ihop till en deg. Eller nyp ihop den för hand. Överarbeta inte, för att behålla sprödheten. Plasta in degen och låt den vila i kylen i ca1 timme. Kavla ut degen, ca 3 mm tjocklek, och stansa ut runda kakor med en utstickare eller ett glas. Stansa också ut hjärtformade hål och stjärnor i mitten på hälften av kakorna.
  3. Sätt ugnen på 175° och grädda kakorna i ca 10 minuter. Grädda även de utstansade hjärtana och stjärnorna, som kan ätas som de är. Låt svalna. Spritsa sylten i mitten på varje hel kaka och tryck på ”locket” med utstansade mönster. Pudra över florsocker. Förvara dem gärna i kylen.

Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons