Småkakor med julmarmelad

Recept på småkakor med julmarmelad

Betina Hastoft
Dessa spröda småkakor med julmarmelad är perfekta att ha framme i en burk – för ingen jul är komplett utan hembakade kakor.
07 oktober, 2021
1:36

Efter reklamen: 9 goda och lyxiga efterrätter till julbordet

(1:36)

Slå på ljud

Småkakor med julmarmelad

Spröda och goda med julsmakande fyllning.

Bjud på småkakor med julmarmelad
Betina Hastoft

ca 20 kakor

Du behöver:

Mördeg:

3 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
125 g kallt smör

Julmarmelad:

½ vaniljstång
130 g syltsocker
75 g frysta jordgubbar
100 g frysta hallon
1 kanelstång
1 stjärnanis
3 nejlikor

Gör så här:

  1. Marmelad: Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Rör ihop dem med lite av syltsockret. Koka alla ingredienserna i en kastrull i 10–15 minuter tills sylten tjocknar. Lyft ur kanelstången, stjärnanis, nejlikor och vaniljstången. Låt sylten svalna under plastfolie i kylen i 2 timmar tills den är helt kall.
  2. Deg: Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa tills det går ihop till en deg. Eller nyp ihop den för hand. Överarbeta inte, för att behålla sprödheten. Plasta in degen och låt den vila i kylen i ca1 timme. Kavla ut degen, ca 3 mm tjocklek, och stansa ut runda kakor med en utstickare eller ett glas. Stansa också ut hjärtformade hål och stjärnor i mitten på hälften av kakorna.
  3. Sätt ugnen på 175° och grädda kakorna i ca 10 minuter. Grädda även de utstansade hjärtana och stjärnorna, som kan ätas som de är. Låt svalna. Spritsa sylten i mitten på varje hel kaka och tryck på ”locket” med utstansade mönster. Pudra över florsocker. Förvara dem gärna i kylen.

Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft