Skummig ärtsoppa med myntaolja och kavringsströssel

Skummig ärtsoppa med myntaolja och kavringsströssel.

En frisk och god ärtsoppa med krunchigt tillbehör i form av strössel på kavring. Häll upp soppan i tallrikar och ringla över myntaolja.
10 mars, 2018

4 personer

Tid: 25 minuter

Du behöver:

500 g gröna ärtor (frysta är okej)

8 dl hönsbuljong

1 dl crème fraiche

50 g smör

1–2 msk mynta (hackad)

1/2–1 tsk pressad citronsaft

salt

nymalen vitpeppar

socker

Myntaolja:

1 kruka mynta

3/4 dl olivolja

salt

Kavringströssel:

3–4 skivor kavring

1 msk smör

en nypa salt

Gör så här:

Koka ärtorna i saltat vatten i ca 2–3 minuter. Ta upp och mixa sönder dem med den hackade myntan, buljongen, crème fraiche och smör. Mixa slätt och sila av. Smaka av med salt, nymalen vi peppar och en nypa socker. Håll soppan varm.

Mixa ingredienserna till myntaoljan med en mixerstav. Smula ner kavringen och rosta den i en varm panna tillsammans med smör och salt.

Häll upp soppan i tallrikar och ringla över myntaoljan. Strö över kavringströsslet och toppa med ett par kvistar mynta.

Skummig ärtsoppa med myntaolja och kavringsströssel.

Skummig ärtsoppa med myntaolja och kavringsströssel.

 

Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner