Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Sju skäl att älska Skåne

06 okt, 2011 
AvSuzanne Ribbing
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Vår kärlek till Skåne växer ikapp med rapsfälten. Här är sju ekologiska smultronställen.

Av Suzanne Ribbing

1. Vilhelmsdals gårdsmejeri

Annons

Ett småskaligt mejeri som bara använder getmjölk från de egna getterna, och komjölk från en utvald gård där korna enbart får hö torkat på egen skulle. De smakrika ostarna utan tillsatser har poetiska namn som Österlen ädel, Vit caprin och kittosten Lina. Lars och Christine Anderberg driver mejeriet och pysslar med stor omtanke om såväl ostar som hundratalet getter.

Att man hos prisbelönta Mathias Dahlgren på Grand hotell i Stockholm valt att servera mejeriets produkter, säger lite om klassen på ostarna.
www.vilhelmsdal.se

2. Salt & brygga

Annons

Restaurangen har ett fantastiskt läge i Malmös nya stadsdel, Västra hamnen, med utsikt över vattnet och Öresundsbron. Ekologiskt går igen i allt – från de närproducerade råvarorna till personalens kläder. Hela restaurangen är inredd med återvinningsbara naturmaterial som inte är allergiframkallande, och den ljudabsorberande mattan i taket gör ljudnivån behaglig. Genom solfångare är krogen självförsörjande på energi. Självklart källsorteras alla sopor, matresterna mals ner i kompostkvarnar och omvandlas till biogas.

Salt & brygga, som även är slowfood-certifierad, har under åren fått en mängd priser och utmärkelser: Malmö stads stora miljöpris, Mårtenspriset av Skåneländska gastronomiska akademien och pris som Sveriges mest medvetna krog, är bara några. Kom hit och njut av regionens bästa råvaror och gemytliga stämning, med gott samvete.
www.saltobrygga.se

3. Mandelmanns trädgårdar

Annons

Sååå vackert! Marie och Gustav Mandelmann driver Mandelmanns trädgårdar med kafé, gårdsbutik, odling och djuruppfödning i Rörum norr om Simrishamn. Det är ett riktigt smultronställe. Här finns inga spikraka perfekta rabatter. Grönsakslanden är som charmiga konstverk. Den huvudsakliga inriktningen är uppfödning av lamm, men i maj när lammen kommit  övergår det mer och mer till grönsaksodling. Shoppa loss på blommor, tomater, gurkor, chilifrukter, basilika, lök, vitlök, rödbetor, morötter, sommarkål, mangold, kronärtskockor, bönor och majs.
www.mandelmann.se

4. Åbergs trädgård & café
Vilken växtglädje! Åbergs trädgård & café är en inspirationträdgård med 130-årig tradition som drivs av grundarens sonsonson Kjell tillsammans med hustrun Lena Drameus-Åberg. Trädgården är en levande plantskola där man kan vandra runt bland 2 000 örtartade växter och välja mellan 24 olika sorters sättpotatis – bara en sådan sak! Med kunskap och envishet odlar man ungefär som på 50-talet, med fokus på kvalitet och miljö. Plantorna drivs upp på ett hårt sätt för att du ska lyckas med dem hemma, i stället för tvärtom då de ser förföriska ut när du köper dem för att sedan vissna när du kommer hem. I kaféet går man loss bland nyskördat, hembakat, pajer och mackor.
www.abergsgarden.nu

Annons

5. Olof Viktors

Förutom stenugnsbakade bröd, konditorivaror och småkakor producerar Olof Viktors ett antal härliga marmelader, vinäger, smaksatta salter och glass. Alla produkterna är tillverkade med äkta råvaror som smör, vispgrädde och bär, är läckert förpackade och återfinns i många delikatessbutiker runt om i landet. Fikasugen? Mumsa på en hembakad cheesecake till nybryggt kaffe i kaféet.
www.olofviktors.se

6. Roland Rittman

Annons

Trött på basilika, persilja och timjan? Roland Rittman åker runt i Skåne med sin kylbil och plockar spännande, nygamla örter, sådana man ofta inte plockar. Örterna säljer han sedan till exklusiva restauranger i både Sverige och Danmark. Så när du är på finkrogen och får ramslök, harsyra eller kirs­kål på tallriken är det stor chans att det är Roland som plockat den.
www.rittman-jordnara.com

7. Österlen sparris

Det växer så det knakar på sparrisfälten hos Karin von Schenck och maken Robert Nilsson på Österlen sparris i Skillinge. Här odlas både vit och grön sparris i mängd – närmare bestämt 12 ton förra året. I gårdsbutiken kan man förutom färsk sparris även handla sparrisvin och små söta spettekakor. Man kan även köpa sparrisplantor för eget bruk.
www.sparris.se

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons