Sista grillningen på stranden
En avslutande grillning i badhytten nere på stranden innan det är dags att stänga igen för säsongen. Tre goda recept hittar du här .
recept Fia Arosenius Ahlanzberg
foto Carin Pålsson
Grillade räkor
4 personer
Tid: 15 minuter
+ marinering
Så enkelt och så gott!
1 kg färska räkor
3 lime
4 vitlöksklyftor
Pressa limesaften i en skål. Riv i vitlöken. Lägg i räkorna och låt dem marinera i minst en timme. Trä räkorna på spett. Grilla dem långsamt på en varm grill. Servera med chilisås och gärna med lime till.
Lime- och ingefärsdrink
4 drinkar
Tid: 10 minuter
Gör drinken färdig och häll på flaska.
Lägg in den i kylskåpet så den serveras väl kyld. Skala och riv 3 cm ingefära. Pressa saft från den rivna ingefäran ner i glasen. Häll på 16 cl vodka och 8 dl Sprite. Dela 1 lime och pressa i saften. Skär en annan lime i skivor och dekorera glasen med. Lägg i rejält med is.
Wontonknyten med krabba
15 stycken
Tid: 25 minuter
Krispiga små knyten som passar utmärkt till fördrinken.
240 g krabbkött
100 g skalade räkor
1 chili
4 tsk hoisinsås
1 msk basilika
2 msk koriander
1 lime
fisksås
15 wontonpapper
Sätt ugnen på 200°. Lägg krabbköttet i en skål. Skär räkorna grovt och lägg ner. Hacka chilin fint och blanda i tillsammans med hoisinsås. Hacka basilika och koriander fint. Rör ner i krabbröran. Dela limen och pressa i saften. Smaka av med fisksås. Lägg ungefär 1 matsked fyllning mitt på ett wontonpapper. Dra ihop hörnorna så att det blir till en liten påse. Knyt samman med ett steksnöre. Ställ de små påsarna på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in dem mitt i ugnen i cirka 10 minuter eller tills de blir gyllenbruna.
Wontonknyten med kryddig färs
15 stycken
Tid: 20 minuter
Riktiga små läckerheter som är försvinnande goda!
200 g nötfärs
1 tsk sambal oelek
2 msk koriander
2 salladslökar
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk fisksås
2 tsk honung
15 wontonpapper
1 ägg
olja
Lägg köttfärsen i en skål och lägg i sambal oelek. Hacka koriander och skär salladslöken i mindre bitar som du blandar med färsen. Riv i vitlök. Blanda i fisksås och honung. Lägg knappt 1 matsked med färs på ett wontonpapper. Pensla kanterna med uppvispat ägg. Vik in kanterna så att det blir små paket. Värm oljan i ett stekjärn. Stek knytena gyllen-bruna på båda sidor.
Chilisås
Tid: 15 minuter
Denna sås med sting i passar både till de små knytena samt räkorna. En bra sås att ha med sig på picknick, med andra ord!
1/2 dl limesaft
3 cm ingefära
3 tsk fisksås
4 tsk honung
1/2 dl koriander
1 1/2 röd chili
2 vitlöksklyftor
Mixa alla ingredienser så alla kryddor finhackas.