Allt om semifinalisterna i Sveriges Mästerkock 2017

Gillis Thalbäck, Klara Lind och Charlotta "Lotta" Sturnegk.

Det är dags för semifinal i Sveriges Mästerkock 2017. Gillis Thalbäck, Klara Lind och Charlotta Sturnegk kämpar om finalplatserna, men vilka är de tre amatörkockarna egentligen?
29 mars, 2017

Gillis Thalbäck

Gillis Thalbäck, 41, är egenföretagare och bor tillsammans med sin fru Malin och parets två barn på Vendelsö i Stockholm. Ursprungligen kommer Gillis Thalbäck från Örebro, men 1998 flyttade han till huvudstaden.

Gillis Thalbäck, 41 år, egenföretagare, Vendelsö

Gillis Thalbäck, 41 år, egenföretagare, Vendelsö

Livet har inte alltid varit så lätt för Gillis Thalbäck – under en tid levde han som hemlös efter att ha blivit vräkt på grund av att hans rumskompis inte betalat hyran. Han fick flytta in i ett cykelförråd och bodde där i sju månader, vilket Hänt var först med att rapportera.

– Jag magasinerade mina möbler där inne och även mig själv. Det fanns två små fönster med galler, en ståldörr och en gallergrind utanför. Det var väldigt spartanskt. Det fanns ingenting, säger han till Aftonbladet.

Matlagningsintresset fick han lägga på hyllan under tiden i cykelförrådet eftersom det saknades såväl kök som badrum eller andra bekvämligheter. Men trots den tuffa tiden gav han aldrig upp sin dröm. Och det är också det tipset han ger till andra som vill byta bana i livet.

– Jobba hårt och ge aldrig upp. Så länge du inte ger upp så har du inte misslyckats. Så fort det tar emot så måste du ta i mer. Man får ingenting gratis. Om man säger till någon att man siktar på att vinna SM och den skrattar, då han man siktat för lågt. Man ska alltid sikta högt, säger Gillis till Hänt.

Klara Lind

Klara Lind, 28, kommer från Sundbyberg i Stockholm. Fram tills hon var sex år gammal, bodde hon med sin familj i Costa Rica och Guatemala. Hon har beskrivit sin barndom som lugn och bra.

Klara Lind har jobbat inom restaurangbranschen i tio års tid, närmast som hovmästare med ansvar för dryck och personal, men hon har aldrig jobbat i köket.

Klara Lind, 28 år, pedagog, Sundbyberg

Klara Lind, 28 år, pedagog, Sundbyberg

Klara Lind har synts i tv-rutan tidigare – hon deltog nämligen i den första säsongen av dejtingprogrammet ”Bachelor”. Under hösten har hon också fungerat som kommentator i den andra säsongen av ”Bachelor”. När hon presenterades för tv-tittarna i samband med ”Bachelor”, berättade hon också att hon drömmer om att öppna en restaurang utomlands.

Att söka till ”Sveriges Mästerkock” har också länge varit en dröm.

– Det har ju varit min dröm i flera år att få vara med och söka. Men jag har inte vågat innan. Sedan krockade det ju med ”Bachelor”. Men nu kände jag att nu ska jag söka, sa hon tidigare i år till Aftonbladet.

Hon hittade inte kärleken i ”Bachelor”, men hon har haft goda förhoppningar om sina chanser inför ”Sveriges Mästerkock”.

– Jag tror ju på mig själv utan att vara stöddig. Det måste man nog göra. Jag har ju tittat varje år och känt att ”det där kan jag göra bättre”. Det var det som fick mig att söka. Det är pirrigt och nervöst men jag hoppas att det går vägen, sa hon till Aftonbladet.

Charlotta ”Lotta” Sturnegk

Charlotta Sturnegk, 51, kommer från Viskafors, söder om Borås. Matintresset har hon haft med sig hela livet.

– Det finns nog ingenting som jag inte syltat, saftat eller lagt in. När jag var tio syltade jag rosenblad och gjorde kapris av omogna fläderbär, säger hon till Citysmak.

Charlotta Sturnegk, 51 år, inredningsdesigner, Borås

Charlotta Sturnegk, 51 år, inredningsdesigner, Borås

År 1988 åkte Charlotta Sturnegk till Italien som lärling på en restaurang, säger hon i intervjun med Citysmak. När hon kom hem fick hon jobb som kallskänka, men insåg snart att det inte var något för henne. Hon återvände till Italien och utbildade sig till inredningsdesigner.

Men så råkade hennes mamma ut för en olycka och Charlotta Sturnegk var tvungen att åka hem igen för att hjälpa till på det sjukhem som hennes föräldrar drev, skriver Citysmak.

Hon träffade en man som också blev pappa till hennes dotter, Tora.

Efter att förhållandet tagit slut flyttade Charlotta Sturnegk tillsammans med dottern hem till hennes föräldrars stora hus söder om Borås. Tanken var att det skulle bli provisoriskt.

– Det är tolv år sedan! säger hon till Citysmak.

Sedan sjukhemmet lades ner för några år sedan driver hon delikatessbutiken ”Fisk & Sånt” i Borås.

Juryn och tidigare vinnare

Juryn, som bedömer vem som gör bäst ifrån sig i de olika deltävlingarna, består i år av Leif Mannerström, Markus Aujalay och Mischa Billing.

Leif Mannerström, Markus Aujalay och Mischa Billing. Foto: Pär Bäckstrand/TV4

Alla tidigare vinnare:

  • 2011: Louise Johansson
  • 2012: Sigrid Bárány
  • 2013: Jennie Walldén
  • 2014: Amir Kheirmand
  • 2015: Sandra Mastio
  • 2016: Catarina König

Läs också: Alla deltagare i Sveriges Mästerkock 2017

Alla deltagare i Sveriges Mästerkock 2017. Foto: Daniel Ohlsson/TV4

Alla deltagare i Sveriges Mästerkock 2017. Foto: Daniel Ohlsson/TV4