Säsongens bästa roséviner

Säsongens bästa roséviner

Tjuvstarta sommaren med att hälla upp friska, svala, smultronsmakande, eleganta roséviner i glaset. Maya Samuelsson tipsar om sina favoriter – allt från champagne till cava, plus en svensk fullträff!
26 april, 2022
Prosecco popsicles med röda bär – så gör du isglass med mouserande vin
0:51

Efter reklamen: Prosecco popsicles med röda bär – så gör du isglass med mouserande vin

(0:51)

Slå på ljud

Gotländsk vinmagi

Långmyre Vineri Come May 2021, Sverige, Gotland (37491) 158 kr, TS.

Lågmyre Vineri är en relativt nystartad vingård som finns på Gotland och drivs av det unga paret Andrea Guerra och Emma Serner. Andrea är italienare och är vinmakare i grunden och Emma är kopplingen till Gotland. En ambitiös satsning som vi absolut kommer att höra mer om framöver. Deras friska, ljusa rosévin med smak av lingon, örter och en fin blommig ton av hibiskus släpps nu i det tillfälliga sortimentet.

Hallonsmak

Sancerre Rosé 2020, Frankrike, Loiredalen (4668) 149 kr, BS.

Sancerre är en känd appellation i Loiredalen för vitt vin på druvan Sauvignon Blanc, men visste du att man även här producerar en liten mängd rosévin? Då används i stället druvan Pinot Noir. Den skapar friska viner med smak av jordgubbar, hallon och blodgrapefrukt.

Pärlande pärla

Meinklang Prosa 2020, Österrike (74015) 109 kr, BS, EKO.

Ett pärlande vin med lite mörkare färg, svag sötma och en stor smak av bär, persika och röda äpplen. Detta gör det möjligt att kombinera till mat med diskret sötma som sallader med frukt eller asiatiska rätter. Vinet kommer från Österrike och är biodynamiskt producerat.

Urban pet nat

Singel Moms Pét-Nat 2021, EU, Sverige (37454) 295 kr, TS.

I Göteborg ligger Wine Mechanics som är ett så kallat Urban Winery. Detta är alltså ett vineri som ligger i en storstad. Druvorna plockas från olika länder och transporteras i kyla hit för att vinmakare Erik Jonsson ska producera vinet här i Sverige. Här har vi deras rosa pet nat med smak av hallon, smultron och grapefrukt. Endast 1 900 flaskor producerat, så djungelns lag gäller.

Lyxcava

Llopart Rosé Brut Reserva Corpinnat 2018, Spanien (97016) 239 kr, BS, EKO.

Corpinnat skapades när några kvalitetsproducenter av cava valde att bryta sig ut ur klassificering för att skapa en egen snävare och tuffare klassificering. Här hittar vi idag viner som är mousserande med krav som till exempel ett tydlig ursprungbetecknat område runt byn Sant Sadurní d’Anoia i Penedes, handskördat, ekologiskt certifierad och med krav på minst 18 månaders lagring på jästfällning. Vinerna blir smakrika och kombineras gärna med kraftigare rätter av ljust kött.

Klassisk roséchampagne

Louis Roederer Rosé 2015, Frankrike, Champagne (77226) 669 kr.

En klassisk roséchampagne av det välkända huset Louis Roederer, full av bär och blodapelsin. Den långa jästlagringen gör sig tydligt påmind i både doft och smak av rostat bröd, smörkola och smörstekt brioche. Avnjutes så väl till både ostron som ugnsbakad kyckling. Du kan även välja att dricka den nu eller om 15 år. Skål!