Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Säsongens bästa roséviner

26 apr, 2022 
AvMaya Samuelsson
Säsongens bästa roséviner
Tjuvstarta sommaren med att hälla upp friska, svala, smultronsmakande, eleganta roséviner i glaset. Maya Samuelsson tipsar om sina favoriter – allt från champagne till cava, plus en svensk fullträff!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Prosecco popsicles med röda bär – så gör du isglass med mouserande vinBrand logo
Prosecco popsicles med röda bär  – så gör du isglass med mouserande vin

Gotländsk vinmagi

<i>Långmyre Vineri Come May 2021</i>, Sverige, Gotland (37491)

Långmyre Vineri Come May 2021, Sverige, Gotland (37491) 158 kr, TS.

Annons

Lågmyre Vineri är en relativt nystartad vingård som finns på Gotland och drivs av det unga paret Andrea Guerra och Emma Serner. Andrea är italienare och är vinmakare i grunden och Emma är kopplingen till Gotland. En ambitiös satsning som vi absolut kommer att höra mer om framöver. Deras friska, ljusa rosévin med smak av lingon, örter och en fin blommig ton av hibiskus släpps nu i det tillfälliga sortimentet.

Hallonsmak

<i>Sancerre Rosé 2020</i>, Frankrike, Loiredalen (4668)

Sancerre Rosé 2020, Frankrike, Loiredalen (4668) 149 kr, BS.

Annons

Sancerre är en känd appellation i Loiredalen för vitt vin på druvan Sauvignon Blanc, men visste du att man även här producerar en liten mängd rosévin? Då används i stället druvan Pinot Noir. Den skapar friska viner med smak av jordgubbar, hallon och blodgrapefrukt.

Pärlande pärla

<i>Meinklang Prosa 2020</i>, Österrike (74015)

Meinklang Prosa 2020, Österrike (74015) 109 kr, BS, EKO.

Ett pärlande vin med lite mörkare färg, svag sötma och en stor smak av bär, persika och röda äpplen. Detta gör det möjligt att kombinera till mat med diskret sötma som sallader med frukt eller asiatiska rätter. Vinet kommer från Österrike och är biodynamiskt producerat.

Annons

Urban pet nat

<i>Singel Moms Pét-Nat 2021</i>, EU, Sverige (37454)

Singel Moms Pét-Nat 2021, EU, Sverige (37454) 295 kr, TS.

I Göteborg ligger Wine Mechanics som är ett så kallat Urban Winery. Detta är alltså ett vineri som ligger i en storstad. Druvorna plockas från olika länder och transporteras i kyla hit för att vinmakare Erik Jonsson ska producera vinet här i Sverige. Här har vi deras rosa pet nat med smak av hallon, smultron och grapefrukt. Endast 1 900 flaskor producerat, så djungelns lag gäller.

Annons

Lyxcava

<i>Llopart Rosé Brut Reserva Corpinnat 2018</i>, Spanien (97016)

Llopart Rosé Brut Reserva Corpinnat 2018, Spanien (97016) 239 kr, BS, EKO.

Corpinnat skapades när några kvalitetsproducenter av cava valde att bryta sig ut ur klassificering för att skapa en egen snävare och tuffare klassificering. Här hittar vi idag viner som är mousserande med krav som till exempel ett tydlig ursprungbetecknat område runt byn Sant Sadurní d’Anoia i Penedes, handskördat, ekologiskt certifierad och med krav på minst 18 månaders lagring på jästfällning. Vinerna blir smakrika och kombineras gärna med kraftigare rätter av ljust kött.

Annons

Klassisk roséchampagne

<i>Louis Roederer Rosé 2015</i>, Frankrike, Champagne (77226)

Louis Roederer Rosé 2015, Frankrike, Champagne (77226) 669 kr.

En klassisk roséchampagne av det välkända huset Louis Roederer, full av bär och blodapelsin. Den långa jästlagringen gör sig tydligt påmind i både doft och smak av rostat bröd, smörkola och smörstekt brioche. Avnjutes så väl till både ostron som ugnsbakad kyckling. Du kan även välja att dricka den nu eller om 15 år. Skål!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons