Sandwich med vaniljglass och kaffesirap
Även när det är kallt ute är det gott med glass. Speciellt när den serveras i en så oemotståndlig kombination som här.
4 portioner
Du behöver:
75 g mjukt smör
100 g (1 dl) farinsocker
50 g (drygt ½ dl) strösocker
1 ägg 100 g (1 dl) vetemjöl
50 g (1,3 dl) havregryn
½ tsk salt
40 g mörk choklad
30 g pekannötter
Kaffesirap:
1 dl nybryggt kaffe
50 g (drygt ½ dl) strösocker
Till servering:
1 liter god vaniljglass
Gör så här:
- Vispa smör, farinsocker och socker med elvisp till en lätt och fluffig massa. Vispa ner ägget. Rör ner vetemjöl, havregryn och salt. Hacka chokladen och nötterna grovt och vänd ner i smeten.
- Värm ugnen till 180° och lägg bakplåtspapper på två ugnsplåtar. Forma 12 lika stora bollar av smeten. Fördela på de två bakplåtarna på ett bra avstånd så att de kan flyta ut. Grädda kakorna i ugnen i 10–12 minuter, tills gyllene och krispiga i kanten men fortfarande mjuka i mitten. Låt svalna på ett galler.
- Kaffesirap: Värm kaffe och socker i en kastrull tills sockret lösts upp och massan börjar tjockna något. Häll kaffesirapen i ett rent glas och låt svalna helt.
- Lägg en skopa glass på en kaka och tryck fast en andra kaka ovanpå. Ringla över kaffesirap och servera omedelbart. Alternativt kan du lägga sandwicharna i frysen för senare användning och vänta med kaffesirapen till precis före servering.
Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft