Gör din egen sandwich med vaniljglass

Gör din egen sandwich med vaniljglass

Betina Hastoft
Vi är väl alla eniga om att sandwich är den godaste glassen? Gör din egen sandwich med vaniljglass och kaffesirap – oemotståndligt god!
10 januari, 2022
0:50

Efter reklamen: Whiskey & yoghurtglass – så gör du lyxigaste pinnglassen i sommar

(0:50)

Slå på ljud

Sandwich med vaniljglass och kaffesirap

Även när det är kallt ute är det gott med glass. Speciellt när den serveras i en så oemotståndlig kombination som här.

Så gör du en sandwich med vaniljglass med kaffesirap
Betina Hastoft

4 portioner

Du behöver:

75 g mjukt smör
100 g (1 dl) farinsocker
50 g (drygt ½ dl) strösocker
1 ägg 100 g (1 dl) vetemjöl
50 g (1,3 dl) havregryn
½ tsk salt
40 g mörk choklad
30 g pekannötter

Kaffesirap:

1 dl nybryggt kaffe
50 g (drygt ½ dl) strösocker

Till servering:

1 liter god vaniljglass

Gör så här:

  1. Vispa smör, farinsocker och socker med elvisp till en lätt och fluffig massa. Vispa ner ägget. Rör ner vetemjöl, havregryn och salt. Hacka chokladen och nötterna grovt och vänd ner i smeten.
  2. Värm ugnen till 180° och lägg bakplåtspapper på två ugnsplåtar. Forma 12 lika stora bollar av smeten. Fördela på de två bakplåtarna på ett bra avstånd så att de kan flyta ut. Grädda kakorna i ugnen i 10–12 minuter, tills gyllene och krispiga i kanten men fortfarande mjuka i mitten. Låt svalna på ett galler.
  3. Kaffesirap: Värm kaffe och socker i en kastrull tills sockret lösts upp och massan börjar tjockna något. Häll kaffesirapen i ett rent glas och låt svalna helt.
  4. Lägg en skopa glass på en kaka och tryck fast en andra kaka ovanpå. Ringla över kaffesirap och servera omedelbart. Alternativt kan du lägga sandwicharna i frysen för senare användning och vänta med kaffesirapen till precis före servering.

Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft