Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkar

Inspireras av Sandra Beijer – kickstarta med temaveckor i köket

31 mar, 2022 
AvSara Ericsson
Sandra Beijer bloggar på elle.se och har temaveckor i köket.
Inspirationen i köket kan lätt avta och att sätta en veckomeny är inte helt enkelt. ELLEs Sandra Beijer har löst matsedeln med olika temaveckor i köket. Något som blivit en succé i bloggen – här berättar hon hur det hela startade!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 saker om Sandra Beijer du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om Sandra Beijer du kanske inte visste

Vad ska vi äta ikväll? En upprepande fråga i de flesta hushåll som dessutom kan bidra till irritation och stress. En som vänt veckomenyn till något inspirerande och positivt är ELLEs Sandra Beijer som bygger upp veckan på olika mat-teman. I hennes blogg har vi fått se allt från italienskt och koreanskt till mackor och skolmatsals-tema. Ett koncept med fem middagar i veckan som gör succé!

– Allt blir så mycket roligare med en inramning, oavsett om det handlar om mat eller andra saker i livet. Att rama in veckan i ett mat-tema är inspirerande, säger Sandra.

Annons

Därför började Sandra med mat-teman

I höstas blev Sandra mamma när sonen Didrik kom till världen. Bebisbubblan och hemmalivet gjorde att Sandra och sambon Björn ville addera något nytt i matlagningen och de började planera temaveckor.

– Efter att jag genomgått kejsarsnitt kunde jag inte laga mat. Vi var tillsammans hela tiden och åt alla middagar hemma. Det blev så mycket roligare när vi gjorde matlagningen till en lek och bestämde oss för att addera temaveckor i köket.

Annons

Sandra berättar att konceptet fått dem att lära sig att laga olika kök, utmana matlagningen, testa nya rätter och smaker.

Sandra Beijers matveckor här med tema koreanskt och thailändskt.

– Vi tar en promenad och pratar om vad vi ska ha för kommande temaveckor. Och så bestämmer vi hälften av rätterna var för att sedan inhandla allt vi behöver.

De olika temaveckorna varvas med en återkommande kylskåpsrensning.

Kylskåpsrensning hos Sandra Beijer.

– Efter en temavecka finns det oftast många ingredienser kvar. Då fokuserar vi på att rensa kylskåpet för att inget ska gå till spillo. Kylskåpsrensning är faktiskt den allra roligaste matlagningen och man behöver oftast inte addera något nytt i kylen.

Annons

Vilket har varit den bästa mat-veckan?

– Jag tycker att det är roligt när vi har teman som nödvändigtvis inte är ett land eller en matkultur. Vi har testat teman som mackor, skolmatsal och 80-tal. Men det är Björn som lagar maten, så han får bestämma och är mer inne på länder.

Vilket tema har varit mest utmanande?

Tore Wretman-veckan var mest utmanande enligt Sandra Beijer.

– Jag skulle säga att Tore Wretman-veckan var mest utmanande. Det var många steg och komponenter i att laga husmanskost från grunden. Då var Björn svettig men det blev otroligt gott!

Annons

Lyxar ni till temaveckorna på helgen?

– Det är korrekt! Fredagar och lördagar adderar vi passande vin till rätterna och under helgen får tillagningen ta längre tid än under veckodagarna. Vi lägger även mer tid på inhandlingen då och köper råvaror i saluhall för att göra det lite lyxigare.

Lagar ni all mat under temaveckan eller äter ni även ute?

– Nej vi har alltid lagat all mat under temaveckorna – inget fusk från vår sida.

Om ni bjudit över gäster under veckan, vilket tema har varit bäst då?

– Vi har bara haft gäster på besök några få gånger sedan vi började med teman och då har vi tajmat det med italienskt vilket varit enkelt.

Om man vill börja med temaveckor – var ska man starta?

Sandra Beijers temavecka med mackor.

– Börja med något som du gillar. Älskar du frukost? Kör ett frukosttema och ät det på kvällen. Eller varför inte macktema? Genom att börja med ett brett tema begränsar man sig inte och sedan kan det successivt utvecklas till olika länder och regioner. Endast fantasin sätter stopp!

Vad har ni för planerade teman framöver?

– Jag ser fram emot nästa Kina-tema då ska Björn fokusera på sichuanköket. Jag längtar även efter våren och sommaren när vi ska sätta teman som primörer och mer grönsaker.

Sandra Beijers mat-teman

Klicka på länkarna för att komma till recepten!

Tema åttiotal

Thailand

Tore Wretman

Mackor

Kylskåpstömning

Korea

Italien

Ta del av ännu fler recept i Sandras blogg som du hittar här!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons