Sallad niçoise med sparris och marinerade tomater

En sallad inspirerad av den franska klassikern men nu med vårig sparris och smakrika tomater. Toppa med färsk basilika och servera med ditt favoritbröd!
30 mars, 2020

4 portioner

Du behöver:

2 knippen grön sparris

2 burkar tonfisk i olja

Marinerade tomater och oliver:

1 klyfta vitlök

1 msk vitvinsvinäger

½ dl olivolja

salt och svartpeppar

400 g körsbärstomater

75 g svarta oliver

Garnering:

1 kruka färsk basilika

Till servering:

Gott bröd

Gör så här:

1. Skala och pressa eller riv vitlöken.

2. Vispa ihop vinäger, vitlök och olivolja i en skål, smaka av med salt och peppar.

3. Skölj tomaterna och skär dem i kvartar.

4. Vänd ner i dressingen tillsammans med de svarta oliverna. Låt stå och dra medan du förbereder resten.

5. Skölj sparrisarna och bryt av de nedersta träiga delarna och kasta dem.

6. Koka upp lättsaltat vatten.

7. Sjud sparrisarna i 2 minuter.

8. Öppna konserverna och låt tonfisken rinna av.

9. Fördela de förvällda sparrisarna på 4 tallrikar.

10. Toppa med tonfisk och fördela marinerade tomater och oliver över.

11. Strö basilika över och servera gärna med gott bröd till.

Sallad niçoise med sparris och marinerade tomater

Sallad niçoise med sparris och marinerade tomater.

Av: Gitte Heidi Rasmussen
Foto: Stine Christiansen

LÄS MER:

Laxtartar med grillad sparris och krutonger

Pasta med bakade tomater och parma

Tonfisktartar med avokado och sesam