Sallad med grillad gurka och rädisor
- AvRedaktionen
Bjud på somrig och frisk sallad full av smak! Denna sallad med grillad gurka och rädisor är perfekt när värmen drar in.
4 portioner
Sallad med grillad gurka och rädisor:
2 gurkor
16 rädisor
lite olivolja
30 g solrosfrön
100 g vitost
Salt och nymalen svartpeppar
Dressing:
1 ekologisk citron
1 msk senap
1 msk honung
½ dl olivolja
Salt och nymalen svartpeppar
Garnering:
Citronverbena, citrontimjan eller basilika
Gör så här:
- Halvera gurkorna och dela dem på längden så du får 8 bitar.
- Skölj och ansa rädisorna men behåll gärna lite grönt på toppen.
- Droppa lite olivolja över gurkbitarna och grilla på hög värme med snittytan nedåt i ca 4 minuter.
- De ska endast grillas på ena sidan.
- Ta från värmen och krydda med salt och peppar.
- Droppa lite olivolja över rädisorna och grilla dem ett par minuter.
- Riv citronskalet och pressa ut saften.
- Rör ihop senap, citronsaft, rivet citronskal, honung och olivolja till en jämn dressing.
- Smaka av med salt och peppar.
- Lägg solrosfröna i en kastrull, täck dem med vatten och salta lätt.
- Koka upp och låt småkoka tills allt vatten dunstat bort.
- Smaka av med olivolja.
- Fördela gurka och rädisor på ett fat.
- Häll lite dressing över.
- Klicka på vitost och strö kokta solrosfrön över.
- Garnera med rikligt med hackad citronverbena eller annan grön ört.
Av: Mikkel Karstad
Foto: Aller media DK
LÄS MER:
Sallad med grillade aprikoser och serranoskinka